Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Tiς ελευθερώσει ημάς από τα οφειλόμενα χρέη; "Και εάν δανείζητε παρ΄ων ελπίζετε απολαβείν, ποία υμίν χάρις εστί; " Λουκά ΣΤ΄,34.

Τις ελευθερώσει ημάς από τα οφειλόμενα χρηματικά βάρη; τις ελευθερώσει ημάς από τους  δανειστάς; τις ελευθερώσει ημάς από τα συσσωρευμένα οικονομικά χρέη; τις ελευθερώσει ημάς  από τους πιστωτάς; δει δε χρημάτων, χρείαν έχομεν χρημάτων, ανάγκη εστί χρημάτων, νομισμάτων, ομολόγων και συναλλαγμάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων και αναγκαίων πραγμάτων. 
Βεβαίως είναι δίκαιο και πρέπον τα δανεικά και οφειλόμενα στο δανειοδότη να επιστρέφονται, εκτός και αν με τη θέληση του ιδίου του δανειοδότη (ιδία/οικεία βουλήσει και δικαία κρίσει, καθότι τα πάντα ρεί, καθότι αι δυνάμεις εκλείπουν, καθότι τα γόνατα λυγίζουν, καθότι τα μάτια ρέουν δάκρυα...) τα δανεικά και οφειλόμενα, εν όλω ή εν μέρει, στον δανειολήπτη-χρεοφειλέτη  χαρίζονται.  
Είθε, μακάρι  να μου χαρίσει  η τράπεζα το δάνειο. 
Ο εκάστοτε δανειστής-πιστωτής οφείλει να γνωρίζει ποιόν και δια ποίον σκοπό δανίζει, ειδεμή είναι ο ίδιος υπεύθυνος εάν δεν λάβει από τον δανειολήπτη τα οφειλόμενα δανεικά. 
Εάν δεν πείθω τον δανειστή τα χρήματά του να μου εμπιστευτεί, τότε είμαι αναξιόπιστος. 
Εάν παραπλανήσω και εξαπατήσω τον δανειστή, εάν ψευδολογήσω, εάν πλαστογραφήσω, εάν μηχανορραφήσω, εάν δολοπλοκήσω και το ληφθέν δάνειο ασκόπως, αδίκως και ασώτως σπαταλήσω, τότε και τον εαυτό μου έχω βλάψει και τον δανειστή. 
Εάν σε οποιονδήποτε χρωστώ, δεν μπορώ ν΄αναπαυθώ, δεν μπορώ να κοιμηθώ. 
Μακάριον έστι το ελεείν.ακάριόν έστι μάλλον διδόναι ή λαμβάνειν."πράξεις. 
Καλύτερος ο φιλότιμος ανοιχτοχέρης παρά ο αφιλότιμος σφιχτοχέρης. 
Και νυν, απόδωσε τον λόγο της διαχείρισης των ταλάντων που σου έδωσα, απόδωσε τον λόγο της διαχείρισης των χρημάτων που σου έδωσα, απόδωσε τον λόγο της οικονομίας σου. 
Ουκ έστιν δίκαιον να πληρώνουν οι απόγονοι τα λάθη των προγόνων. 
Ουκ έστιν δίκαιον να πληρώνουν οι αθώοι τα κακώς πεπραγμένα των ανόμων και παρανόμων. Ουκ έστι δίκαιον οι όντως δίκαιοι και οι αθώοι να πληρώνουν και οι πονηροί, οι πλούσιοι και οι φιλάργυροι, οι κλέπτες, οι ένοχοι και οι παραβάτες, αι αλώπεκες και οι εν ενδύμασι προβάτου λύκοι να γλυτώνουν. 
Ουκ έστιν δίκαιον οι μεν να θλίβονται, να στερούνται και να λιμοκτονούν, οι δε να χαίρονται, να παραφουσκώνουν και να γλεντοκοπούν. 
Ουκ έστιν δίκαιον να πληρώνουν όλοι τα λάθη των ολίγων αρχόντων και των ολίγων κυβερνώντων. 
Ουκ έστιν δίκαιον να πληρώνει ο αξιόπιστος, ο δίκαιος, ο έντιμος και φτωχός βιοπαλαιστής τα κεκρυμμένα βαλάντια, τα βιβλιάρια και τα θησαυροφυλάκεια των ολίγων αφιλοτίμων και αστόργων και επιτηδείων πλουσίων. 
Ουκ έστιν δίκαιον να πληρώνει ο φτωχός λαός τα κακώς πεπραγμένα, τα κλεμμένα και τα κεκρυμμένα των δημοσίων ταμείων.
"Ο πιστός εν ελαχίστω και εν πολλώ πιστός έστι, και ο εν ελαχίστω άδικος και εν πολλώ άδικός έστιν."
Ο ειπών ου φονεύσεις, είπε και ου κλέψεις, είπε και ου ψευδομαρτηρήσεις, είπε και ουκ επιθυμήσεις και ου λεηλατήσεις και ουκ αποστερήσεις όσα τω πλησίον σου εστί, είπε και ουκ αδικήσεις και ουκ υβρίσεις και ουκ αντιδικήσεις,  και ου κακίσεις και ου βλασφημήσεις, είπε και αγαπήσεις Κύριον τον Θεό Σου εν όλη τη καρδία σου, εν όλη τη ψυχή σου, εν όλη τη διανοία σου και τον πλησίον σου ως τον εαυτό σου. Αιώνιος , παγκόσμιος και αμετάβλητος Θείος Νόμος και Λόγος απευθυνόμενος προς όλους του ανθρώπους, εν παντί χώρω και χρόνω, προς όλες τις ηλικίες, προς όλες τις γενεές, πρός όλες τις κοινωνικές τάξεις, προς όλες τις θρησκείες, προς όλες τις φυλές, προς όλα τα έθνη, προς όλους τους λαούς. Αμαρτία εστίν η ανομία. 
Ο πολεμοχαρής, ο αδελφοκτόνος- ανθρωποκτόνος, ο ασεβής,  ο άδικος και ο υβριστής, ο ανήθικος και ο ασελγής, ο κακούργος, ο βιαστής  ο υποχθόνιος, ο πονηρός και ο μοχθηρός, ο κακός και ο φθονερός, ο βλάσφημος, ο πόρνος και ο μοιχός, ο κλέπτης, ο ψεύτης και ο υποκριτής ουκ έστιν αγαπητός και πιστός φίλος του Θεού. 
Ο Κύριος είπε: "Γνώσεσθε την αλήθεια, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς." Όπου κυριαρχεί το άγιο πνεύμα του Θεού, η θεία φώτισις, η θεία χάρις και η αλήθεια, εκεί και η ειρήνη και η αγάπη και η δικαιοσύνη και η σωτηρία και η ελευθερία. 
Τιμωμένου δε του νομίσματος, του τίτλου και του πλούτου, της ματαιοδοξίας και  της εξουσίας  εν ταις κοινωνίαις- πολιτείαις, ο θείες εντολές, οι αληθινές αξίες και οι αρετές, αθώες ψυχές και ανθρώπινες ζωές  ατιμάζονται και καταπατώνται. 
Τις ελευθερώσει ημάς από την φιλαργυρία, απ΄ την αλόγιστη του πλούτου επιθυμία, την απληστία, την πλεονεξία και την αχαριστία; 
Ρίζα και αιτία πολλών αμαρτιών, κακών και δεινών η φιλαργυρία και η πλουτομανία ΄ διότι μπορεί να γίνεις κλέπτης, ψεύτης, υλιστής, αισχροκερδής, ληστής, προδότης, πόρνος, κακούργος, δολοφόνος. 
Καλύτερα λίγα και καλά και με τίμιο ιδρώτα δουλεμένα παρά τα αρπαγμένα και τα κλεμμένα. Καλύτερα τα θεοδώρητα και τα ευλογημένα. 
Καλύτερος ο τίμιος, ο σώφρων  και συνετός εργάτης παρά ο κλέπτης, ο κηφήνας, ο τεμπέλης και ο πλούτος της απάτης. 
Καλύτερα τα λόγια και τα έργα της αρετής και της αγάπης παρά της κακίας, της πλάνης και της απάτης. 
O δε μισθός πρέπει να είναι  συμφωνημένος και διασφαλισμένος και ανάλογος της απόδοσης του έργου. 
Καλύτερος ο τίμιος, ο σώφρων και συνετός εργάτης παρά ο αργόσχολος, ο ψευδολόγος, ο αισχρολόγος και ο συκοφάντης. 
Τις ελευθερώσει ημάς απ΄την ακόρεστη καταναλωτική κοινωνία, από την μέθη και την κραιπάλη, από την ασωτία και την σπατάλη; τις ελευθερώσει ημάς από την ματαιοδοξία και την μεγαλομανία; εν τη αυτάρκεια, εν τη απλότητι και εν τη εγκράτεια, εν τη ταπεινώσει και εν τη σεμνότητι το κάλλος. 
Τις ελευθερώσει ημάς από τα  καθημερινά φορτία; τις ελευθερώσει ημάς απ΄ την σκληρή δουλεία, από την άνιση και άδικη φορολογία; τις χαρίσει σ΄εμάς ηρεμία, γαλήνη, ησυχία και ψυχική ευφορία; "
Τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της  ψυχής αυτού; χρήματα και νομίσματα; κέρματα και χαρτονομίσματα; τριάκοντα αργύρια; τραπεζικά βιβλιάρια, βαλάντια και χρηματιστήρια; αργυρά- χρυσά και κοσμήματα; 
Ψυχή μου, μην απελπίζεσαι, μη θλίβεσαι και μη λυπάσαι, μην εξανίστασαι και μην αγανακτείς, ηρέμησε, μη κρίνεις και μη θυμώνεις γι΄αυτούς που πράττουν  το κακό.  Ο θυμός δεν οδηγεί σε καλό. Φύγε μακριά από το κακό. Έλπιζε στον Κύριο και Θεό του σύμπαντος κόσμου, του ουρανού της γης και του Ανθρώπου. Πίστευε στο Θεό και πράττε το καλό. Και τώρα ένα συμβολικό και διδακτικό αρχαιοελληνικό μύθο θα σας πω, ποικιλόμορφο, με φυσικό, κοινωνικό-πολιτικό περιεχόμενο. Τι σχέση έχουν οι μύθοι και τα παραμύθια, με την παρρησία και την αλήθεια; Ο Κύριος Ιησούς Χριστός μίλησε και δίδαξε με παραβολές, με αλληγορίες και με παρομοιώσεις σ΄όσους αδυνατούσαν να κατανοήσουν την θεία και αιώνια αλήθεια.(Γεωργός, σπορέας, σπόρος, αγαθή και καρπερή γη, σίτος, ζιζάνια, αγκάθια, ακέραιη-λευκή περιστερά, ελαία, άκαρπο και καρποφόρο δένδρο, άμπελος και  καρποφόρα κλήματα, Ποιμήν και πρόβατα, ερίφια, λύκοι εν ενδύμασι προβάτου, αλώπεκες, πετεινά του ουρανού και κρίνα του αγρού, κλώσα και κλωσόπουλα, πνεύμα καθαρό-αγαθό-λαμπερό και πνεύμα ακάθαρτο-κακό-πονηρό, ύδατα θολά και ύδατα καθαρά, θάλασσα, μαργαριτάρια, αιγιαλός, ουρανός, σύννεφα, αστραπή, ήλιος, φως, επουράνιος Πατήρ Θεός. Ευκοπώτερόν έστι κάμηλον διά τρυπήματος ραφίδος διελθείν ή πλούσιον εις την βασιλείαν του Θεού εισελθείν και με άλλα πολλά παρόμοια). 
Μύθος: "Έτσι αλαζονικά απάντησε το σκληρό και δυνατό αρπακτικό γεράκι στο γλυκόλαλο και μικρό αηδονάκι, όταν αρπαγμένο ψηλά στα σύννεφα και τρυπημένο απ΄ τα γαμψά και δυνατά του νύχια, έλεος ζητούσε, θρηνούσε και το γεράκι παρακαλούσε: άφησέ με να ζήσω, άφησέ με να κελαηδήσω, άφησέ με τον αληθινό Θεό να γνωρίσω, άφησέ με να προσευχηθώ, άφησέ με τον Πλάστη να υμνήσω. Δε θέλω  νόμισμα και χρήμα, δε θέλω τσίπ και μικροτσίπ, δε θέλω είδωλα. Θέλω φωνή Θεού και ρήμα. Δε θέλω ευρώ, θέλω να βρω τον επουράνιο θησαυρό. Και το σκληρόκαρδο γεράκι υπεροπτικά και αλαζονικά στ΄αηδονάκι απαντά: δύσμοιρο, αδύναμο και φτωχό, ανόητο και μικρό αηδονάκι τι λαλάς; τι με παρακαλάς; τώρα σε κρατάω εγώ, όπου θέλω θα σε πάω, ό,τι θέλω θα σε κάνω, αν θέλω σε αφήνω, αν θέλω θα σε φάω΄ είναι ανόητος όποιος θέλει με τους δυνατότερους, ισχυρότερους και ανώτερους του ν΄αντιπαλεύει΄ γιατί και τη νίκη στερείται, κι΄εκτός απ΄την αισχύνη, με άλγη πάσχει και οδύνη."
Τα αδύνατα παρ΄ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστί." Καιρούς και χρόνους μεταβάλλει, γνωρίζει τι συμβαίνει στο σκοτάδι, και φως τον περιβάλλει. Τ΄αηδόνι ζεί, δόξα τω Θεώ κελαηδάει και τραγουδεί: Μέγας είσαι Κύριε και Ύψιστε Θεέ! μεγάλα και θαυμαστά τα Έργα Σου! τον Θεό, τη κτίση και τη φύση ευχαριστεί!  Ω, Κύριε και Παντοδύναμε Θεέ, Συ σώζεις  και λυτρώνεις τον αδύναμο από τον δυνατότερό του, τον δύσμοιρο και τον φτωχό από τον καταπιεστή  και τύραννό του. Ω, Κύριε και Θεέ, άγιε και αγαθέ, πλάστη και δημιουργέ! ουδέ έν σπουργιτάκι επιλελησμένο Ενώπιον Σου. Μακάριο το σώζειν, μακάριο το ζην, μακάριο το ευλογείν, μακάριο το ελεείν. Ο Θεός αγάπη εστίν. Με σεβασμό και αγάπη Μαρίνα Ζηδιανάκη. Προσωπικά δεν γνωρίζω την κεφαλαιοκρατία, τα χρηματοοικονομικά- τραπεζικά συστήματα, τα ζάρια και τα χρηματικά παιχνίδια και όταν ακούω να μιλάνε γι΄αυτά με πιάνει κεφαλαλγία. Το νόμισμα- χρήμα, όπως και κάθε άλλο πράγμα, είναι και χρήσιμο και επιζήμιο. Εξαρτάται από την χρήση του και τον σκοπό του και με ποιόν τρόπο το αποκτάς. Το νόμισμα-χρήμα μπορεί να σε τυφλώσει και άθελα σου να πέσεις σε παγίδα.  Τι σχέση έχει ο Θεός με το χρήμα; ουδεμία.  Ο Ιησούς Χριστός λέγει: ου δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά. 
Καθώς έγραφα  τις παρούσες απόψεις μου για το χρήμα, σκέφτηκα ότι μπορεί άθελα μου να πέσω σε παγίδα. Επίσης σκέφτηκα ότι μπορεί και να προκαλέσω την αντιπάθεια πολλών επιτηδείων πλουσίων. Οι δε  πλούσιοι και οι φιλάργυροι εμυκτήριζον τον Ιησού Χριστόν. ΄Εγραψα δημόσια τις σκέψεις, τις απόψεις και τις αντιλήψεις μου με αυτοέλεγχο και αυστηρή αυτοκριτική, χωρίς μομφή, χωρίς να θίγω την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψη κανενός,  ως συνάνθρωπος και Ελληνίδα συμπολίτισσα. Μαρίνα Ζηδιανάκη. 
"Αγαπάτε τους εχθρούς υμών και αγαθοποιείτε και δανείζετε μηδέν απελπίζοντες, και έσται ο μισθός υμών πολύς, και έσεσθε υιοί υψίστου, ότι αυτός χρηστός έστιν επί τους αχαρίστους και πονηρούς. Γίνεσθε ουν οικτίρμονες καθώς και ο Πατήρ υμών οικτίρμων εστί."Λουκά ΣΤ΄, 36. 


Μη θησαυρίζετε θησαυρούς πάνω στη γη. Οράτε και φυλάσσεσθε από πάσης πλεονεξίας, αμαρτίας και κακίας, απάτης και αδικίας, φιλαργυρίας και ειδωλολατρίας.
Που έστιν η πίστις και η καρδία υμών;

                                            
        Κύριε και Θεέ, ελέησόν με τον αμαρτωλόν. Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.
¨Ελεος: οίκτος, ευσπλαχνία, λύπηση, συμπόνια, συμπάθεια, έμπρακτη βοήθεια, αγάπη, συγχώρηση, τρυφερότητα, ελεημοσύνη.
"έλεον θέλω και ου θυσίαν.".
"ουκ έδει και σε ελεήσαι τον σύνδουλον σου, ως και εγώ σε ηλέησα;". Ματθ. ΙΗ΄, 33.