Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

"ουδέν αναίτιον", "ουδεν άνευ λελογισμένου τέλους και σκοπού", "ουδέν απρονόητον εν τοις ούσιν".

"Ο Θεός αγάπη εστίν".
Ο Θεός εκ του μη όντος εις το είναι παρήγαγε τα θαυμαστά σύμπαντα΄ τον σύμπαντα κόσμον και τον σύμπαντα άνθρωπον΄  πάντα τα ορατά και τα αόρατα.
Ο Θεός είναι η αρχή και η αιτία των πάντων, ο δημιουργός, ο κτίστης και ο ποιητής του παντός, η πηγή της  ζωής, της αγάπης και του φωτός, ο δωρητής και ο χορηγός πάντων των πνευματικών και υλικών αγαθών.
Η ίδια η ζωή και η ύπαρξη μας , το σώμα,  η ζώσα  ψυχή, και το πνεύμα μας μαρτυρεί την ύπαρξη ζώντος Θεού .
Πως μια άμορφη μάζα αναπτύσσεται εν τη μήτρα  και διαμορφώνεται άνθρωπος ;
Ο Θεός  αγαπάει τα δημιουργήματα του και γι΄ αυτό επιμελώς τα φροντίζει και αληθώς τα φωτίζει.
Και εις τα μεγάλα και εις τα μικρά δημιουργήματα του εκδηλώνεται η άπειρος και ανεξιχνίαστος σοφία Του και η παντοδυναμία Του,  η αγαθότητα Του, η τελειότητα Του και η αγιότηταΤου, η απέραντος αγάπη, η πρόνοια και το μέγα έλεος Του.
Ουδέν απρονόητον εν τοις ούσιν΄  ουδέν χωρίς την θείαν πρόνοιαν και την θείαν μέριμναν, ουδέν έστιν εγκαταλελειμμένον, ουδέν έστιν  επιλελησμένον ενώπιον του Θεού.

"Αρχή σοφίας φόβος Θεού" τουτέστιν ο άνθρωπος πρέπει να συναισθάνεται την μικρότητα του και την αδυναμία του και  πως η σοφία του είναι πεπερασμένη έναντι του πανσόφου Θεού. 
Τις δύναται να εγγίσει και να εξιχνιάσει την απειροτέλεια σοφία, την παντοδυναμία και την παγγνωσία του πανσόφου Θεού την υπερέχουσα πάσαν διάνοιαν και πάντα ανθρώπινον νουν; τις δύναται να εξερευνήσει και με ακρίβεια να γνωρίσει βουλήν Θεού, πάντα τα μυστήρια και τα κρίματα  Αυτού; 
Τις δύναται να εξερευνήσει και με ακρίβεια να περιγράψει πάντα τα αστρικά σύμπαντα και τα άπειρα κτίσματα, τα αναρίθμητα των άστρων και των γαλαξιών, τα θαυμαστά έργα και τα ποιήματα του Θεού; δύνασαι να μετρήσεις την άμμο της θαλάσσης; δύνασαι να εξιχνιάσεις πάντα τα εν ουρανοίς και πάντα τα εν της γης; ας μην υπεραίρεται, ας μην αλαζονεύεται και ας μην μεγαλαυχεί ο θνητός άνθρωπος επί της γης.
Τι να μετρήσεις και τι να εξερευνήσεις; τα βάθη και τα πλάτη της θαλάσσης και πάντα τα εν αυτής ; το βάθος του ωκεανού; το εύρος και το κάλλος του έναστρου ουρανού;  τα μεγέθη και τα πλήθη των θαυμάτων; τα πλήθη των δωρημάτων και των χαρισμάτων, των ναμάτων και των ιαμάτων;
"πάντα δι΄αυτού εγένετο, και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ έν ο γέγονεν". (Ιωάννην Α΄, 3).
Εάν καθ΄εν γραφόταν χωριστά δεν θα χωρούσε ο κόσμος όλα τα γραφόμενα  βιβλία.
Ουδέν δημιούργημα αναίτιον΄ ουδέν κτίσμα, ουδέν πλάσμα εγένετο χωρίς της θελήσεως του Θεού΄ ουδέν απρονόητον΄ ουδέν εγκαταλελειμμένον΄ ουδέν επιλελησμένον, ουδέν στρουθίον μονάζον και κράζον, ουδέν κρυπτόν και αφανές ενώπιον του Θεού από τα μεγάλα έως και τα μικρά δημιουργήματα του, από το στερέωμα του ουρανού έως την γην, έως και εις το απειροελάχιστον, έως και εις το μικρό ζωάκι, έως και εις το μικρό παιδάκι, έως και εις το μικρό μελισσάκι, έως  και εις το μικρό και ταπεινό ανθάκι του αγρού.
Μετά δέους, σεβασμού και ταπεινοφροσύνης τι να είπω;
"Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας". (Ψαλμός ΡΓ΄ 24).
Μέγας εί, Κύριε και Θεέ, και θαυμαστά τα έργα Σου, και ουδείς ανθρώπινος λόγος εξαρκέσει προς την άρρητον σοφίαν Σου και προς ύμνον των θαυμασίων Σου.
Πάσα η θεία κτίσις και η φύσις, το φως, οι ουρανοί και το στερέωμα, ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα, η γη, οι άνεμοι, η θάλασσα, τα ύδατα, και πάντα τα σύμπαντα υπακούουσιν τω αγίω θελήματι και τω αγίω λόγω Αυτού.
"Και  είπεν ο Θεός΄γενηθήτωσαν φωστήρες εν τω στερεώματι του ουρανού εις φαύσιν επί της γης. και εγένετω ούτως". (Γένεσις Α΄, 14,15,16).
Και αν ο κτιστός, αισθητός και θαυμαστός ήλιος (ο μέγας φωστήρ, όπως καλείται εις την Αγίαν Γραφή) φωτίζει ολόκληρην την οικουμένην γην και είναι θαυμαστός εν τοις οφθαλμοίς ημών πόσο περισσότερο θαυμαστός είναι ο Κύριος και Θεός του παντός εν τοις αγίοις Αυτού;
Και αν ο κτιστός και  αισθητός ήλιος εκ του μεγέθους αυτού καλείται "μέγας"  με ποιό ανθρώπινο λόγο, με ποιά ανθρώπινη γλώσσα θα καλέσουμε τον κτίσαντα αυτόν και τον ποιήσαντα πάντα τα θαυμαστά και άπειρα αστρικά σύμπαντα;  μέγα; υπεράνω΄ μέγιστον; υπεράνω΄ ύψιστον; υπεράνω΄ υπεράνω παντός ανθρωπίνου λόγου, υπεράνω πάσης ανθρωπίνης διανοίας, υπεράνω πάντων των νων, υπεράνω πάντων των ουρανών.
Άγγελοι εν ουρανοίς και άνθρωποι επί της γης Σε αγαπούσιν και το άγιον θέλημα Σου ποιούσιν, Σε ευαρεστούσιν, Σε αινούσιν, Σε υμνολογούσιν, Σε τιμούσιν, Σε δοξάζουσιν, Σοι ευχαριστούσιν, Σε λατρεύουσιν και προσκυνούσιν.
ΔΟΞΑ ΣΟΙ, ΚΥΡΙΕ ΚΑΙ ΘΕΕ, ΔΟΞΑ ΣΟΙ. ΔΟΞΑ ΠΑΤΡΙ ΚΑΙ ΥΙΩ ΚΑΙ ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων΄ αμήν.
"Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών Αυτού αναγγέλει το στερέωμα..."

Ο Θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ.
Αγαπητοί, αγαπώμεν αλλήλους, ότι η αγάπη εκ του Θεού έστι, και πας ο αγαπών εκ του Θεού γεγέννηται και γινώσκει  τον Θεόν. (Ιωάννου Α΄).
Η αγία, η  πατρική  και στοργική  αγάπη, η αγαθότητα, η πρόνοια και το μέγα έλεος του Θεού εκτείνεται και απλώνεται σε όλον τον κόσμον, σ΄ολόκληρη την οικουμένην, σε όλη την ανθρωπότητα, σε όλα τα δημιουργήματα Του, σε όλα τα πλάσματα Του.
Και μόνον εκείνος  που αγαπάει με όλη την δύναμη τον Κύριον και Θεόν του μπορεί να αγαπάει και και τον "πλησίον" του, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός, έστω αλλοεθνής, αλλόθρησκος, ή και εχθρός του ακόμα.
"Πάτερ, άφες αυτοίς΄ ου γαρ οίδασι τι ποιούσιν." έλεγεν  ο εν σαρκί σταυρωθείς Ιησούς Χριστός  για τους εχθρούς του, για τους ονειδίζοντας και εμπαίζοντας αυτόν, για τους βασανιστές του και τους σταυρωτές του.
"Αγαπάτε τους εχθρούς υμών,  καλώς  ποιείτε τοις μισούσιν υμάς, ευλογείτε τους καταρωμένους υμίν, προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς...
Γίνεσθε ουν οικτίρμονες και ελεήμονες καθώς και ο Πατήρ υμών οικτίρμων και ελεήμων, μακρόθυμος και πολυέλεος εστί, λέγει ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Πατρός Θεού, ο Κύριος και Θεός και Σωτήρ ημών Ιησούς Χριστός.




Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.

"Θεέ Πατέρων και Κύριε του ελέους, ο ποιήσας τα πάντα εν λόγω Σου και τη σοφία Σου κατασκεύασας άνθρωπον, ίνα δεσπόζη των υπό Σου γενομένων κτισμάτων και διέπη τον κόσμον εν οσιότητι και δικαιοσύνη και εν ευθύτητι ψυχής κρίσιν κρίνη,
δός μοι την των Σων θρόνων πάρεδρον σοφίαν και μη αποδοκιμάσης εκ παίδων Σου, 
ότι εγώ δούλος Σος και υιός της παιδίσκης Σου, άνθρωπος ασθενής και ολιγοχρόνιος και ελάσσων εν συνέσει κρίσεως και νόμων΄ καν γαρ τις η τέλειος εν υιοίς ανθρώπων, της από Σου σοφίας απούσης, εις ουδέν λογισθήσεται.
Συ με προείλω βασιλέα λαού Σου  και δικαστήν υιών Σου και θυγατέρων Σου΄
είπας οικοδομήσαι ναόν εν όρει αγίω Σου και εν πόλει κατασκηνώσεως Σου θυσιαστήριον, μίμημα σκηνής αγίας, ην προητοίμασας απ΄αρχής. και μετά Σου η σοφία η ειδυία τα έργα Σου και παρούσα ότε εποίεις τον κόσμον, και επισταμένη τι αρεστόν εν οφθαλμοίς Σου και τι ευθές εν εντολαίς Σου.
Εξαπόστειλον αυτήν εξ΄αγίων ουρανών και από θρόνου δόξης Σου πέμψον αυτήν, ίνα συμπαρούσα μοι κοπιάση και γνω τι ευάρεστον έστι παρά Σοι.
Οίδε γαρ εκείνη πάντα και συνίει και οδηγήσει με εν ταις  πράξεσί μου σωφρόνως και φυλάξει με εν δόξη αυτής΄ και έσται  προσδεκτά τα έργα μου, και διακρινώ τον λαόν μου δικαίως και έσομαι άξιος θρόνου πατρός μου.
Τις γαρ άνθρωπος γνώσεται βουλήν Θεού; ή τις ενθυμηθήσεται τι θέλει ο Κύριος; λογισμοί γαρ θνητών δειλοί, και επισφαλείς αι επίνοιαι ημών΄ φθαρτόν γαρ σώμα βαρύνει ψυχήν, και βρίθει το γεώδες σκήνος νουν πολυφρόντιδα, και μόλις εικάζομεν τα επί γης και τα εν χερσίν ευρίσκομεν μετά πόνου΄ τα δε εν ουρανοίς τις εξιχνίασε;
βουλήν δε Σου τις έγνω; ει μη Συ έδωκας σοφίαν και έπεμψας το Άγιον Σου Πνεύμα από υψίστων;
και ούτως διωρθώθησαν αι τρίβοι των επί γης, και τα αρεστά Σου εδιδάχθησαν άνθρωποι, και τη σοφία εσώθησαν ." (Σοφία Σολομώντος κεφ. Θ΄).
Λέγει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός΄
Βασίλισσα νότου ήλθεν εκ των περάτων της γης ακούσαι την σοφίαν Σολομώντος, και ιδού πλείον Σολομώντος ώδε. (Ματθ. ΙΒ΄, 42).
"Θέσθε ουν εις τας καρδίας υμών μη προμελετάν απολογηθήναι΄ εγώ γαρ δώσω ημίν στόμα και σοφίαν, η ου δυνήσονται αντειπείν ουδέ αντιστήναι πάντες οι αντικείμενοι υμίν". (Λουκά, ΚΑ΄,14,15).

"Η Σοφία αινέσει ψυχήν αυτής και εν μέσω λαού αυτής καυχήσεται.
Εν εκκλησία Υψίστου στόμα αυτής ανοίξει και ενώπιον δυνάμεως Αυτού καυχήσεται.
Εγώ από στόματος Υψίστου εξήλθον, και ως ομίχλη κατεκάλυψα γην.
Εγώ εν υψηλοίς κατεσκήνωσα, και ο θρόνος μου εν στύλω νεφέλης΄
γύρον ουρανού εκύκλωσα μόνη και εν βάθει αβύσσων περιεπάτησα'
εν κύμασι θαλάσσης και εν πάση τη γη και εν παντί λαω και έθνει εκτησάμην.
Μετά τούτων πάντων ανάπαυσιν εζήτησα΄  εν κληρονομία τίνος αυλισθήσομαι;  τότε ενετείλατό μοι ο κτίστης απάντων, και ο κτίσάς με κατέπαυσε την σκηνήν μου και είπεν΄ εν Ιακώβ κατασκήνωσον και εν Ισραήλ κατακληρονομήθητι.
Προ του αιώνος απ΄αρχής έκτισέ με, και έως αιώνος ου μη εκλίπω.
Εν σκηνή αγία ενώπιον Αυτού ελειτούργησα και ούτως εν Σιών εστηρίχθην'
εν πόλει ηγαπημένη ομοίως με κατέπαυσε, και εν Ιερουσαλήμ η εξουσία μου.
Εγώ μήτηρ  της αγνής, της αγίας και καλής αγάπης, του θείου φόβου και της θείας γνώσεως, της αγίας πίστεως και της αγίας ελπίδος της καλής."( Σοφία Σειράχ, κεφ. ΚΔ΄).
Ω, αγία Σιών, μήτηρ πασών των αγίων του Χριστού εκκλησιών.
Λέγει ο Κύριος και Θεός: Ιδού τίθημι εν Σιών λίθον πολύτιμον, εκλεκτόν, ακρογωνιαίον, έντιμον εις τα θεμέλια αυτής, και ο πιστεύων επ΄αυτώ ου μη καταισχυνθή. (Ησαϊας ΚΗ΄, 16). ( ΡΙΖ΄, 22 ψαλμός Δαυίδ), ( Ματθ. ΚΑ΄, 42), (Πέτρου Α΄, κεφ. β΄), (Πράξεις, Δ΄,11), (Ρωμ.Θ΄, 11).
"Τόσο πολύν ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον Υιόν Αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόληται, αλλ΄έχη ζωήν αιώνιον." (Ιωάννην Γ΄,16).
"Ο Θεός αγάπη εστίν. Ο Θεός ηγάπησεν ημάς και απέστειλε τον Υιόν Αυτού ιλασμόν περί των αμαρτιών ημών". (Ιωάννου Α΄, κεφ.Δ΄).
"Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ".
"Τας αμαρτίας ημών αυτός ανήνεγκεν εν τω σώματι αυτού επί το ξύλον του σταυρού, ίνα ταις αμαρτίαις απογενόμενοι τη δικαιοσύνη ζήσωμεν΄" (Πέτρου Α΄,β΄, 24).
"Συ πιστεύεις εις τον υιόν του Θεού;" Ιωάννην Θ΄, 35.
"πας ο πιστεύων δικαιούται". Πράξεις ΙΓ΄, 39.  εν τη πίστει και εν τη αγάπη τελειούται.
Λέγει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός' ο πιστεύων εις εμέ, καθώς είπεν η γραφή, ποταμοί εκ της κοιλίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος. τούτο δε είπε περί του Πνεύματος ου έμελλον λαμβάνειν οι πιστεύοντες εις αυτόν. (Ιωάννην Ζ΄, 38).
Πνεύμα Θεού, πνεύμα σοφίας και συνέσεως, πνεύμα υγιούς θελήσεως και ισχύος, πνεύμα φόβου Θεού, πνεύμα άγιον και αγαθόν, πνεύμα θεογνωσίας, πνεύμα θείας χάριτος και αληθείας, πνεύμα αγίας αγάπης και ελέους, πνεύμα ανυποκρισίας, ειλικρίνειας και φιλαληθείας, πνεύμα ευσεβείας και ευλαβείας, πνεύμα εντιμότητος και χρηστότητος, πνεύμα πραότητος και ταπεινότητος, πνεύμα ακεραιότητος και αγνότητος, πνεύμα απροσωποληψίας, ευθυκρισίας και δικαιοκρισίας, πνεύμα αγαθής συνειδήσεως, καθαράς  καρδίας και αναμαρτησίας, πνεύμα επιείκειας και μακροθυμίας, πνεύμα συγχωρήσεως και σωτηρίας, πνεύμα φιλαδελφίας και αλληλεγγύης, πνεύμα αγαθωσύνης, αγαθοεργίας και αγαθοποιίας, πνεύμα ευφροσύνης, χαράς και αγαλλιάσεως, πνεύμα αγίας ταπεινοσύνης,  πνεύμα δικαιοσύνης, πνεύμα ειρήνης, πνεύμα αγιωσύνης.
Λέγει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός : Αγαπάτε αλλήλους, καθώς ηγάπησα υμάς΄ εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις.

Ω μήτηρ αγία Σοφία συν των τριών θυγατέρων σου των ευσεβών, της αγίας Πίστεως, της αγίας Ελπίδος και της αγίας Αγάπης, πρεσβεύσατε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι τας ψυχάς ημών.
"πας ο πιστεύων δικαιούται" .( Πράξεις ,ΙΓ΄, 39).
Λέγει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.
"Αμήν, αμήν λέγω ημίν, εάν μη στραφήτε και γένησθε ως τα παιδία, ου μη εισέλθητε εις την βασιλείαν των ουρανών.
Οράτε μη σκανδαλήσετε και μη καταφρονήσετε ενός των μικρών τούτων των πιστευόντων εις εμέ ΄ λέγω γαρ υμίν ότι οι άγγελοι αυτών εν ουρανοίς διά παντός βλέπουσι το πρόσωπον του Πατρός μου του εν ουρανοίς'
Ούτως ουκ  έστι θέλημα έμπροσθεν του Πατρός ημών του εν ουρανοίς ίνα απόληται εις των μικρών τούτων". (Ματθ. ΙΗ΄).
"Εν αυτή τη ώρα ηγαλλιάσατο τω πνεύματι ο Ιησούς και είπεν΄ εξομολογούμαί σοι, Πάτερ, κύριε του ουρανού και της γης, ότι απέκρυψας ταύτα από σοφών και συνετών, και απεκάλυψας αυτά νηπίοις΄ ναι ο πατήρ, ότι ούτως εγένετο ευδοκία έμπροσθέν σου". (Λουκά , Ι΄, 21).
Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.