Δεν μου φθάνει η ημέρα δια την διήγησιν των εν τω αέρι θαυμάτων.
Εις ποίον γένος πτηνών δεν παρουσιάζει η φύσις και κάτι το ιδιαιτέρως αξιοθαύμαστο;
Αλλά μου φαίνεται ότι εις τον λόγον περί των θαυμαστών ιδιοτήτων των πτηνών υστερώ περισσότερον, παρά εάν επεχείρουν να τα φθάσω εις την ταχύτητα, τρέχων εγώ με τα πόδια.
Αναρίθμητοι είναι οι μεταξύ των διαφοραί τόσον εις τα μεγέθη, όσο εις τα σχήματα και τους χρωματισμούς και κατά τον βίον και κατά τας πράξεις και κατά τας συνηθείας.
Μεγίστη διαφορά υπάρχει και εις την ιδιότητα της φωνής εκάστου. Διότι άλλα μεν εκ των πτηνών είναι πολύλαλα και φλύαρα, άλλα δε σιωπηλά. Και άλλα μεν ωδικά και πολύφωνα, άλλα δε παντελώς άμουσα και κακόφωνα. Και άλλα μεν είναι μιμητικά, διότι έχουν την ικανότητα της μιμήσεως ή εξασκήσεως, άλλα δε έχουν μονότονον και αμετάβλητον φωνή.
Άλλα μεν εξ΄αυτών ζουν κατ΄αγέλας, άλλα δε κατά μόνας, άλλα μεν είναι ήμερα, φρόνιμα και ακέραια όπως η περιστερά, άλλα δε είναι άγρια και αρπακτικά, άλλα μεν ζουν πλησίον του ανθρώπου, άλλα δε κατοικούν στα όρη και αγαπούν την ερημιά.
Άλλα πετούν στα χαμηλά κι άλλα πετούν πολύ ψηλά.
Δες τον αετό με τα γερά και τα γοργά φτερά πόσο ψηλά πετά.
Άλλα μεν είναι επιδημητικά και εγχώρια, άλλα δε είναι αποδημητικά και όταν προσεγγίζει ο χειμών, αναχωρούν και ταξιδεύουν πολύ μακράν.
Άλλα μεν είναι άνευ αρχηγού και τρόπον τινά ζουν ανεξάρτητα, άλλα δε καταδέχονται να υποτάσσωνται εις αρχηγόν, όπως οι γέρανοι.
Πως να σου διηγηθώ με ακρίβειαν όλας τας συνηθείας του βίου των πτηνών;
Πως μεν οι γέρανοι αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τας εν καιρώ νυκτός προφυλακάς΄ και άλλοι μεν κοιμώνται, άλλοι δε περιφερόμενοι γύρω παρέχουν εις τους κοιμωμένους πάσαν ασφάλειαν κατά τον ύπνον. Έπειτα όταν συμπληρωθή το ωρισμένον διάστημα της φρουράς, εκείνος μεν (ο γέρανος που εφύλαττεν έως τότε), αφού φωνάξη, πηγαίνει να κοιμηθή, ο άλλος δε που θα τον διαδεχθή (παίρνει την θέσιν του) και ανταποδίδει αμοιβαίως την ασφάλειαν που έλαβε.
(Τι ωραία διήγηση και περιγραφή για τον άγρυπνο φύλακα και φρουρό, την εναλλαγή και τη διαδοχή φρουράς, για τη βάρδια, την υπηρεσία του νέου και άγρυπνου φρουρού, για την αμοιβαία ανταπόδοση, για την άγρυπνη φρούρηση, την ασφάλεια και τη φύλαξη).
Και συνεχίζει ο Μέγας Βασίλειος:
Την αυτήν ευταξίαν θα ίδης και όταν πετούν. Διότι άλλοτε άλλος αναλαμβάνει την οδηγίαν, και αφού επί ωρισμένον τινά χρόνον προηγηθή της πτήσεως, πηγαίνει εις το τέλος και παραδίδει την αρχηγίαν της πτήσεως εις τον ερχόμενον όπισθέν του".
Πηγαίνει εις το τέλος ο πρώτος και παραδίδει την αρχηγίαν της πτήσεως εις τον ερχόμενον όπισθέν του. Τι ωραία εικονογραφική περιγραφή! τι ωραία και σοφά λόγια!
Ο μέγας ων ταπεινώνει εαυτόν. Ω, αγία ταπείνωση.
"Μακάριος αυτός που αν και είναι πρώτος και μέγας ταπεινώνει τον εαυτό του".
"Τούτο είναι ταπεινοφροσύνη, όταν κανείς ενώ έχει αφορμές να υπερηφανευθεί, συγκρατεί τον εαυτό του, ταπεινώνεται, μετριοφρονεί".
"Μακάριος αυτός που απέκτησε την αρετή της ταπεινοφροσύνης και, παρότι αξίζει, δεν επιδεικνύεται, δεν αλαζονεύεται, δεν υπερηφανεύεται." Μέγας Βασίλειος.
Πρόσεξε και την ευγνωμοσύνιν των πελαργών, την ανταπόδοσιν των ευεργεσιών.
Δεν είναι άξιον αισχύνης η λησμοσύνη των ευεργεσιών; δεν είναι άξιον αισχύνης η έλλειψη αγάπης, η ατιμία, η αχαριστία και η αγνωμοσύνη; Δεν είναι άξιον αισχύνης το να υστερεί ο άνθρωπος κατά την αρετήν και από αυτά τα άλογα πτηνά;
"Οι πελαργοί, λοιπόν, όταν λόγω του γήρατος πέσουν τα πτερά του πατρός των, στέκονται γύρω και τον ζεσταίνουν με τα δικά των πτερά, και του φέρνουν τροφήν, και τον βοηθούν κατά το δυνατόν εις το πέταγμα, ανακουφίζοντες ελαφρώς αυτόν από τα δύο μέρη με τα πτερά των. Και τόσον πολύ τούτο είναι γνωστόν εις όλους, ώστε μερικοί την ανταπόδοσιν των ευεργεσιών την ονομάζουν αντιπελάργησιν".
"Μιμήσου και την ιδιαιτέραν συμπεριφοράν της μέλισσας, η οποία χωρίς να βλάπτη κανένα και χωρίς να καταστρέφη ξένον καρπόν, κατασκευάζει τας κηρήθρας. Παρατήρησε με πόσην πολλήν φιλοπονίαν μαζεύει η εργάτρια μέλισσα την τροφήν και με πόσην πολλήν σοφίαν φιλοτεχνεί τας αποθήκας του μέλιτος".
"Δες και την χελιδόνα πως κατασκευάζει την φωλεά της για τα μικρά της. Ας σε διδάσκουν αυτά, ώστε να μην παρεκτρέπεσαι εις αδίκους πράξεις, επειδή είσαι πτωχός, αλλά να καταφεύγης εις τον Θεόν, ο οποίος εάν χαρίζη τόσα σπουδαία προσόντα εις την χελιδόνα, πόσον μεγαλυτέρα θα δώση εις εκείνους που τον επικαλούνται με όλην των την καρδίαν;"
"Η αλκυών είναι πτηνόν θαλάσσιον. Αυτή συνηθίζει να κλωσσά κοντά εις τους αιγιαλούς, αποθέτουσα τα αυγά της επάνω εις την άμμον. Κλωσσά δε περί το μέσον του χειμώνος, οπότε η θάλασσα από τους πολλούς και ισχυρούς ανέμους κτυπά με ορμήν εις την ξηράν. Αλλ΄όμως κατά τας επτά ημέρας που κλωσσά η αλκυών, κοιμώνται όλοι οι άνεμοι, ησυχάζει δε και το κύμα της θαλάσσης. Διότι εις τόσας μόνον ημέρας βγάζει τα πουλάκια της. Επειδή δε αυτά έχουν ανάγκην και τροφής, ο μεγαλόδωρος Θεός εχάρισεν εις το μικρότατον αυτό ζώον άλλας επτά ημέρας, (τας αλκυονίδας ημέρας) γαλήνης και νηνεμίας, δια την αύξησιν των νεοσσών. Αυτά έχουν κανονισθή τοιουτοτρόπως από την πρόνοιαν του Θεού προς τα άλογα, δια να σε προτρέπουν να ζητής και συ παρά του Θεού, όσα είναι χρήσιμα δια την σωτηρίαν σου. Ποίον παράδοξον δεν θα γίνη προς χάριν σου, ο οποίος εδημιουργήθης κατ΄εικόνα Θεού, όταν δι ένα πτηνόν τόσον μικρόν συγκρατήται η μεγάλη και φοβερά θάλασσα εν τω μέσω του χειμώνος, διαταχθείσα να έχη γαλήνην;"
"Εάν τα πρόσκαιρα είναι τοιαύτα, οποία θα είναι τα αιώνια;"
"Εάν τα βλεπόμενα είναι τόσο ωραία, οποία θα είναι τα αόρατα;"
"Εάν ο ήλιος είναι τόσο ωραίος, τόσο μέγας, εάν δεν χορταίνει κανείς να βλέπει τούτον τον ήλιον, οποίος θα είναι κατά την ωραιότητα ο Ήλιος της Δικαιοσύνης; Εάν ο τυφλός στερείται, επειδή δεν βλέπει τούτον τον υλικόν ήλιον, πόση ζημία θα είναι διά τον αμαρτωλόν, εάν στερηθεί του αληθινού φωτός;"
Πως να μη θαυμάσει κανείς, μέσα από τη θεία κτίση, τη φύση και την πλάση την άπειρη δύναμη και την άρρητη σοφία, την απέραντη αγάπη και την πρόνοια, τη φιλανθρωπία και την αγαθότητα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, του προαιώνιου και άκτιστου Τριαδικού Θεού, του πάνσοφου Κτίστη και Δημιουργού;
Πως να μη θαυμάσει κανείς την απλότητα και την καθαρότητα της συγγραφής του θεόπνευστου προφήτη Μωυσή, του συγγραφέα της θείας κοσμογονίας και δημιουργίας, όπως την περιγράφει στην Αγία Γραφή στο Α΄κεφάλαιο της Γένεσης;
"Εμνήσθην του Θεού και ευφράνθην". "διελογισάμην ημέρας αρχαίας, και έτη αιώνια εμνήσθην και εμελέτησα". "μνησθήσομαι από της αρχής των θαυμασίων του και μελετήσω εν πάσι τοις έργοις του...". Τις Θεός Μέγας ως ο Θεός ημών; Δόξα σοι Κύριε ο Θεός. Συ ει ο Θεός ο ποιών θαυμάσια..." (76ος Ψαλμός).
Πως να μη θαυμάσει κανείς τις περίφημες μελέτες και ομιλίες του Μεγάλου Βασιλείου στην εξαήμερη θεία κοσμογονία και δημιουργία, στη θεία κτίση, στη φύση και στην πλάση και σ΄ολόκληρη την Αγία Γραφή; Πως να μη θαυμάσει κανείς τα ιερά λόγια του, τα ιερά συγγράμματά του και διδάγματά του, τη θεία πίστη του και την έμπρακτη αγάπη του προς τον Θεό και τους συνανθρώπους του;
Ο Άγιος ιεράρχης και επίσκοπος της Καισάρειας Βασίλειος, ο σεβαστός και ταπεινός, ο απλός και αγαπητός ιερουργός, ο φίλος και υπηρέτης των πτωχών, των πασχόντων, των αρρώστων και των δυστυχών, ο πλούσιος στην πίστη, στην ευσέβεια και στην αγάπη, στην αρετή και στα καλά έργα, ίδρυσε συγκρότημα φιλανθρωπικών κτιρίων, πτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο, νοσοκομείο...,την ονομαζόμενη Βασιλειάδα. Τι θαυμάσιο φιλανθρωπικό συγκρότημα! τι ευγένεια, τι φιλανθρωπία, τι μεγαλείο ψυχής!
"Ευ εποίησε κι εκπλήρωσε την αποστολή του, την έμπρακτη εκδήλωση αγάπης προς τους μικρούς κι ελαχίστους αδελφούς του Υιού του Ανθρώπου. (Ματθ. 25, 31-46).
"Εσκόρπισεν, έδωκε τοις πένησιν΄ η δικαιοσύνη αυτού μένει εις τον αιώνα".
"Ο ελεών πτωχόν δανείζει Θεόν".
"Ιλαρόν δότην αγαπά ο Θεός". (Β΄Κορ. Θ΄, 7). Ο Θεός αγαπά εκείνον, που δίδει με προθυμία και χαρούμενο πρόσωπο.
"Μακάριόν εστιν μάλλον διδόναι ή λαμβάνειν".
Ζει ο Μέγας και Άγιος Βασίλειος. Ζει και μας φέρνει θεόπεμπτα δώρα και θεόπνευστα φώτα.
Μελέτη κι ερμηνεία στη θεία κοσμογονία, ιερουργία, θεία Λειτουργία και δοξολογία, ιεραρχικές τελετές, άγιες ευχές, προσφορές και προσευχές.
"δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία". (Λουκά, Β΄, 14).
Χαίρουν και δοξολογούν Άγγελοι εν ουρανοίς, χαίρουν και δοξολογούν Άνθρωποι επί της γης.
Τι χαρά, τι χαρά, ψάλλουν τα παιδιά, ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.
Ε, σεις αηδόνια και πουλιά, ο Μέγας Βασίλειος ζει; κι όλα μαζί σιγοντάρουν τα πουλιά στης ελαίας τα κλαδιά:
Ζει "ο ένθεος της οικουμένης φωστήρ", ζει "η των δογμάτων χρυσή αηδών ", ζει "ο μέγας της αληθείας διδάσκαλος της τρισηλίου Θεότητος,", ζει"ο φαεινός και ταπεινός πανεπιστήμων", ζει "ο εκλεκτός μεταξύ των εκλεκτών", ζει"το καύχημα της ορθοδοξίας και της αγίας του Χριστού Εκκλησίας"...
Λέγει ο Κύριος:"Ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη ζήσεται." (Ιωαν. ΙΑ΄, 26).
Εσείς υπάκουα παιδιά, που ΄χετε πίστη, καθαρή και ταπεινή καρδιά, ο Μέγας Βασίλειος ζει;
"Ζη Βασίλειος και θανών εν Κυρίω. Ζη και παρ΄ημίν, ως λαλών εκ των βίβλων".
"Ο άνθρωπος όταν τελειοποιηθή, αναβιβάζεται εις την τάξιν των αγγέλων". Μέγας Βασίλειος.
"Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος σου, ως δεξαμένην τον λόγον σου΄ δι΄ου θεοπρεπώς εδογμάτισας, την φύσιν των όντων ετράνωσας, τα των ανθρώπων ήθη κατεκόσμησας. Βασίλειον ιεράτευμα, Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος".
Δι΄ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον και σώσον ημάς. Αμήν.
Με αγάπη, δέος και σεβασμό.
Μαρίνα.