Η προσευχή δια να είναι ευπρόσδεκτος υπό του Θεού, πρέπει να προέρχεται εξ αγνής, άκακης και ειρηνικής καρδίας, η οποία να πιστεύει απολύτως εις την παντοδυναμίαν και την αγαθότητα του Θεού.
Ο ερχόμενος εις την προσευχήν πρέπει πρώτον να συγχωρήση πάντας τους αδικήσαντας αυτόν και να λάβη συγχώρησιν παρά πάντων των υπ΄αυτού αδικηθέντων ή σκανδαλισθέντων.
"Εύχεσθε υπέρ των εχθρών υμών". Ματθ. Ε΄, 44.
" Έλεγε δε και παραβολήν αυτοίς προς το δείν πάντοτε προσεύχεσθαι αυτούς και μη εκκακείν" Λουκά, ΙΗ΄, 1.
"Αυτός δε ην υποχωρών εν τοις ερήμοις και προσευχόμενος". Λουκά ,Ε΄, 16.
"Και εισελθών εις το ιερόν ήρξατο εκβάλλειν τους πωλούντας εν αυτώ και αγοράζοντας λέγων αυτοίς΄ γέγραπται ότι ο οίκος μου οίκος προσευχής έστιν΄ υμείς δε αυτόν εποιήσατε σπήλαιον ληστών. Λουκά ΙΘ΄, 45,46.
"μη ποιείτε τον οίκον του Πατρός μου οίκον εμπορίου". Ιωάννην , Β΄, 16.
"Ω, Υιέ του Θεού! Ω, Σωτήρα μας, Κύριε Ιησού Χριστέ! Στα έργα της αγάπης Σου, στα αμέτρητα θαύματά Σου, πρόσθεσε και ένα άλλο θαύμα: άγγιξε με την δεξιά Σου την λίθινη καρδιά τους και δώσε σ΄αυτούς καρδιά σαρκίνη. Αμήν".
Τι είναι η αληθινή προσευχή; είναι το πιό δύσκολο απ΄όλα τα ανθρώπινα έργα΄ είναι η άμεση κοινωνία του πνεύματος με τον αληθινό Θεό.
Για να υπάρχει κοινωνία με τον αληθινό Θεό πρέπει να έχουμε αντίστοιχη ζωή, να είμαστε άξιοι και ικανοί. Μπορεί ο άνθρωπος που ασχολείται μόνο με τις βιοτικές μέριμνες, που πολύ σπάνια σκέφτεται τον Θεό, αλλά κυλιέται στα πάθη, τις αμαρτίες και τις επιθυμίες του, μπορεί αυτός ο άνθρωπος να έχει κοινωνία με τον αληθινό Θεό;".
"ου δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά". Ματθ. ΣΤ΄, 24. Λουκά, ΙΣΤ΄, 13.
Λόγοι και ομιλίαι του Αγίου Λουκά, αναργύρου ιατρού και αρχιεπισκόπου Κριμαίας.
"Η προσευχή είναι συνομιλία με τον αληθινό Θεό.
Προσευχή αληθινή είναι η απερίσπαστη, η χωρίς ρεμβασμό, που εκτελείται με προθυμία, με ψυχή που πονάει για τις αμαρτίες της και με νου προσηλωμένο.
Η προσευχή περισσότερο πρέπει να αφορά πράγματα αγαθά και να μην εξαντλείται μόνο σε λεπτά και προσεγμένα λόγια.
Η ταπεινοφροσύνη γίνεται παντού όχημα της προσευχής και αυτή είναι απόδειξη ταπείνωσης, γιατί γνωρίζοντας την ασθένειά μας ζητάμε τη βοήθεια του Θεού. "Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ".
Οι ασκούμενοι στην παρθενική ζωή, να έχετε μπροστά στα μάτια σας μόνο τον Χριστό και τον Πατέρα Του και με την προσευχή να φωτίζεσθε από το Άγιο Πνεύμα.
Όταν προσεύχεται μιά ψυχή και δεν διαλέγεται με τον Θεό, πως θα εισακουσθεί απ΄Αυτόν;
Η ευχή μας κάνει να προσεγγίζουμε τον Θεό και να αισθανόμαστε εξοικειωμένοι μαζί Του΄ ένθεος συνομιλία και νοερή συνάντηση με Αυτόν που είναι το κάλλιστο, το τίμιο, το τέλειο.
Η προσευχή είναι βοηθός στη ζωή μας΄ συνομιλία με τον Θεό, λησμοσύνη των γήινων πραγμάτων, άνοδος στον ουρανό. Δια της ευχής μεταφερόμαστε προς τον Θεό.
Αν έχουμε συναίσθηση ότι προσευχόμενοι στεκόμαστε Ενώπιον Του, θα προσευχηθούμε πράγματι χωρίς μετεωρισμό.
Η προσευχή είναι ο ήλιος των νοερών οφθαλμών της ψυχής. Όπως ο ήλιος είναι το φως του σώματος, έτσι και η προσευχή είναι το φως της ψυχής.
Η προσευχή που διενεργείται με προθυμία και ζήλο, είναι άσβηστο και διαρκές φως της ψυχής και της διάνοιας.
Η θεία προσευχή είναι αληθινά ουράνια πανοπλία και από μόνη της είναι δυνατόν να διαφυλάξει ασφαλώς αυτούς που έχουν παραδώσει τον εαυτό τους στον Θεό.
Η προσευχή είναι κοινό φάρμακο των παθών, κατάλληλο στο να προφυλάει απ΄αυτά.
Η προσευχή είναι χορηγός της ζωής, υποθήκη υγείας, ελπιδοφόρο άνθος.
Μεγάλο όπλο η προσευχή, μεγάλη ασφάλεια, μεγάλος θησαυρός, μεγάλο λιμάνι, ασφαλής περιοχή.
Η προσευχή είναι σωτήριο φάρμακο, που εμποδίζει την διάπραξη αμαρτημάτων και γιατρεύει τα πλημμελήματα.
Ισχυρό όπλο η προσευχή, μόνιμος θησαυρός, πλούτος αδαπάνητος, λιμάνι δίχως κύματα, πηγή γαλήνης, ρίζα μυρίων αγαθών.
Η προσευχή είναι λιμάνι των βασανισμένων, άγκυρα όσων κλυδωνίζονται, στήριγμα των σαλευομένων, θησαυρός των φτωχών, ασφάλεια των πλουσίων, απομάκρυνση νοσημάτων, φύλακας της υγείας, φυγαδευτήριο κάθε λύπης...
Η προσευχή δεν είναι βέβαια εφόδιο μόνο στους αμαρτωλούς και κάτι ανάρμοστο για τους δικαίους. Και στους δύο προσφέρει άφθονα τα αγαθά. Στους δίκαιους παραχωρεί την ασφάλεια της δικαιοσύνης και στους αμαρτωλούς το μέσο για να αποθέσουν τα αμαρτήματα τους. Είναι ο τρόπος για να κρατηθούν οι δίκαιοι μακριά από την αμαρτία. Είναι νοητή η κραυγή των δίκαιων προς τον Θεό, αλλά η ισχύς της κρύβεται στα βάθη της καρδιάς και μπορεί να φθάσει ως τα αυτιά του Θεού. Διότι αυτός που ζητάει προσευχόμενος τα μεγάλα και τα επουράνια, κράζει μέσα του με πόνο και κάνει εισακουστή την προσευχή του στον Θεό.
Ο Θεός βέβαια γνωρίζει όλων τις σκέψεις. Και ό,τι ακριβώς επισημαίνει η φωνή μας, αυτό λέμε με τον νου στον Θεό, το οποίο όμως πριν ακόμη το σκεφτούμε, ο Θεός το γνωρίζει. Είναι δυνατόν λοιπόν ο άνθρωπος να προσεύχεται χωρίς να προφέρει καμιά λέξη, αλλά να συνδυάζει μέσα του καθετί πνευματικό σε μια νοερή προσευχή που τον ενώνει απερίσπαστα με τον Θεό.
Αυτή είναι πραγματική προσευχή, όταν εσωτερικά ξεπηδούν φωνές περισσότερο της πονεμένης ψυχής, και φαίνεται όχι από τον τόνο της φωνής, αλλά από την προθυμία του νου που προσεύχεται. Έτσι προσευχόταν και ο Μωϋσής. Γι΄αυτό, δίχως να έχει πει ο ίδιος μιά λέξη, του λέει ο Θεός: <<τι βοάς πρός με;>>. Ασφαλώς οι άνθρωποι μόνο αυτήν τη φωνή προσέχουν. Ο δε Θεός, πριν από αυτή, ακούει την εσωτερική κραυγή του. Άρα και χωρίς να μιλάτε, ακούγεσθε από τον Θεό΄ και στη αγορά που βαδίζετε να προσευχόσαστε με τον νου, μετά πολλής ακριβείας΄ και με φίλους αν συζητάτε και με καθετί το οποίο ασχολείσθε, μπορείτε με μία σφοδρή βοή να καλείτε τον Θεό΄την εσωτερική σας βοή εννοώ, αλλά σε κανέναν από τους παρόντες να μη δίνετε την εντύπωση ότι κάνετε τέτοια προσευχή.
Ούτε με τη στάση του σώματος, ούτε με την κραυγή της φωνής, αλλά με πρόθυμη θέληση να κάνουμε προσευχή. Μήτε με θορύβους και κραυγές και προς επίδειξη, έτσι ώστε να ενοχλείτε και τους διπλανούς, αλλά με κάθε ηπιότητα, ευλάβεια και πραότητα, με συντριβή νου και εσωτερικά δάκρυα.
Ο Κύριος επιβλέπει την προσευχή των ταπεινών και δεν απαξιώνει τη δέησή τους.
Ο πνευματικός άνθρωπος έχει παρρησία απέναντι στο Θεό και ότι ζητήσει απ΄Αυτόν το παίρνει.
"Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν, ζητείτε, και ευρήσετε, κρούετε, και ανοιγήσεται υμίν΄" Ματθ. Ζ΄, 7.
Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.
"εισάκουσον της προσευχής μου, Κύριε, και της δεήσεως μου, ενώτισαι των δακρύων μου". 39ος Ψαλμός Δαϋίδ.
"Ιησού επιστάτα, ελέησον ημάς". Λουκά ΙΖ, 13.
"Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ". Λουκά, ΙΗ΄, 13.
"Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν".
"Κύριε, μακροθύμησον επ΄εμοί και πάντα σοι αποδώσω.
σπλαχνισθείς δε ο κύριος του δούλου εκείνου απέλυσεν αυτόν και το δάνειον αφήκεν αυτώ". Ματθ.ΙΗ΄, 27.
"Προσευχόμενοι δε μη βατολογήσητε ώσπερ οι εθνικοί΄ δοκούσι γαρ ότι εν τη πολυλογία αυτών εισακουσθήσονται. μη ουν ομοιωθείτε αυτοίς΄ οίδε γαρ ο Πατήρ υμών ων χρείαν έχετε προ του υμάς αιτήσαι Αυτόν.
ούτως ουν προσεύχεσθε υμείς΄ Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς΄ αγιασθήτω το όνομα Σου΄ ελθέτω η βασιλεία Σου΄ γενηθήτω το θέλημά Σου, ως εν ουρανώ και επί της γης΄ τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον΄ και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών΄ και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού. ότι Σου έστιν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα εις τους αιώνας΄αμήν.(Ματθ. ΣΤ΄, 9-13. Λουκ. ΙΑ΄, 2-4).
"Και εγένετο εν τω προσεύχεσθαι Αυτόν το είδος του προσώπου Αυτού έτερον και ο ιματισμός Αυτού λευκός εξαστράπτων". Λουκά, Θ΄, 29.