Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Η Ελληνική Γλώσσα.


"Υπάρχουν στον κόσμο τόσες γλώσσες όσα και τα έθνη των ανθρώπων, και δεν υπάρχει έθνος χωρίς τη γλώσσα του΄ όταν όμως δεν γνωρίζω τη σημασία της γλώσσας, γι΄αυτόν που μου μιλάει εγώ είμαι βάρβαρος΄ το ίδιο κι΄εκείνος για μένα." ( Α΄επιστολή Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους). 
-Απόστολε Παύλε, ομιλείς Ελληνικά;
"Εις έκαστος των Αποστόλων πάσας τας των εθνών ελάλει γλώσσας". (Πράξεις, κεφ.Β΄). "Σταθείς δε ο Παύλος εν μέσω του Αρείου πάγου έφη΄ άνδρες Αθηναίοι... (Πράξεις ΙΖ΄, 22).
Σταθείς: από το αρχαίο ρήμα "ίστημι","ίσταμαι", θέμα: "στη", "στα". Στέκομαι όρθιος. 
Ομόρριζες λέξεις: ιστάμενος, προϊστάμενος, πρωτοστάτης, ενεστώτας, ιστός, σταθερός, σταυρός, ανάστασις, ανάστημα, διάστημα, επιστήμων, status(=κατάσταση, καθεστώς), stand (= στέκομαι), stay=(μένω), station (=στάση), institut(=κανονισμός, ίδρυμα), constitution (=σύνταγμα), constans, Constantinos, Κωνσταντινούπολη, και πολλές άλλες ελληνικές και ξένες λέξεις προερχόμενες από το αρχαίο ελληνικό ρήμα "ίστημι"-"ίσταμαι".
Αν προσθέσω στο κλητό ρήμα "ίστημι", ίσταμαι" όλες τις άκλιτες λέξεις- προθέσεις πόσες λέξεις και πόσες έννοιες έχω;  Άλλη η έννοια του ρήματος "προϊσταμαι" και άλλη η έννοια του ρήματος "υφίσταμαι". Άλλος ο  "προϊστάμενος" και άλλος ο "υφιστάμενος" .
"Μιαν χάριν ζητώ από την αρχιερωσύνην σου, είπεν ο Όσιος Εφραίμ δια του διερμηνέως του προς τον Άγιον Βασίλειον. "Ό,τι επιθυμείς ζήτησον" είπεν ο Άγιος. Επιθυμώ λοιπόν να παρακαλέσης όπως λαλήσω Ελληνιστί, διότι καθόλου δεν γνωρίζω την γλώσσαν ταύτην την ιδικήν σας. Απεκρίθη ο Άγιος: <Υπέρ την δύναμίν μου είναι το αίτημά σου...ας δεηθώμεν του Θεού αμφότεροι και είναι εις Εκείνον δυνατόν να πραγματοποιήση την επιθυμίαν σου>. Ως δε ετελείωσαν την προσευχήν των,  είπεν ο Άγιος Βασίλειος μεγαλοφώνως:  <η χάρις του Παναγίου Πνεύματος έστω μετά σου και λάλησον ελληνιστί>.  Ευθύς δε ως είπε τούτο ο Άγιος, ω του θαύματος! Ηνοίχθη το στόμα του οσίου Εφραίμ και ελάλησεν Ελληνιστί, ως ο Άγιος Βασίλειος και πάντες οι Χριστιανοί." (Μέγας Συναξαριστής). 
  
Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής γλώσσας κατά τον Γ. Μπαμπινιώτη: 
"Κάθε λαός συλλαμβάνει τον κόσμο της πραγματικότητας με έννοιες και τον εκφράζει με σημασίες΄ μετατρέπει τη νόηση σε γλωσσική σήμανση, σε γλώσσα, για να μιλήσει μέσω αυτής για τον κόσμο. Επειδή δε κάθε λαός συγκροτημένος σε εθνική ενότητα, δηλαδή κάθε έθνος, έχει τον δικό του τρόπο να προσεγγίζει, να συλλαμβάνει και να εκφράζει τον κόσμο, συμβαίνει ώστε και κάθε γλώσσα να έχει το δικό της σύστημα σημασιών και τρόπων να τις δηλώνει: τα δικά της σημαινόμενα και σημαίνοντα."
"'Οτι η ελληνική γλώσσα κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις 2.700 γλώσσες του κόσμου αποτελεί απλή εμπειρική διαπίστωση. 'Οσο είναι ορθό ότι, σύμφωνα με τα διδάγματα της γλωσσικής επιστήμης, όλες οι γλώσσες των λαών (οι "φυσικές" ή "εθνικές" λεγόμενες γλώσσες) ως συστήματα επικοινωνίας είναι ισότιμες, άλλο τόσο είναι αληθές ότι ορισμένες γλώσσες που σήκωσαν το βάρος αναπτυγμένων μορφών πολιτισμού του ανθρώπου γνώρισαν μια καλλιέργεια που τις ξεχωρίζει από τις άλλες. Κατεξοχήν καλλιεργημένη γλώσσα είναι η Ελληνική, αφού σμιλεύτηκε επί 30 και πλέον αιώνες στην έκφραση λεπτών εννοιών της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αδρών εννοιών του πολιτικού λόγου και των πολιτειακών θεσμών, σύνθετων εννοιών του ευαγγελικού λόγου και της Πατερικής Θεολογίας, καθώς και βαθιών στοχαστικών εννοιών του αρχαίου δράματος, της πεζογραφίας, της ποίησης και της λογοτεχνίας."  
"Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι η διεθνής επιστημονική γλώσσα σχημάτισε- και σχηματίζει και σήμερα- τους περισσότερους όρους σε διάφορες περιοχές της επιστήμης (ιατρική, φυσική, φιλολογία, φιλοσοφία, θεολογία, τεχνολογία, κ.α) καταφεύγοντας σε ελληνικές ρίζες, λέξεις ή συστατικά. Μέσα δε από τα μεγάλα κείμενα του ελληνικού στοχασμού, τα κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ομήρου, κ.λ.π., μέσα από τα κείμενα του ελληνικά εκφρασμένου Ευαγγελίου, των Πατέρων της Εκκλησίας, της βυζαντινής υμνογραφίας κ.λ.π., οι λέξεις -έννοιες της Ελληνικής πέρασαν στον καθημερινό, ιδίως τον πιο απαιτητικό λόγο των Ευρωπαίων και δι΄ αυτών στις περισσότερες άλλες γλώσσες. "
"Η Ελληνική, στη μετακλασική περίοδο με τον Αλέξανδρο, υπήρξε η πρώτη παγκόσμια γλώσσα, γλώσσα των συναλλαγών πολλών λαών (lingua franca) και συγχρόνως γλώσσα πολιτισμική." 
"Η οικουμενικότητα της Ελληνικής δεν είναι άσχετη προς το κύρος που απέκτησε διεθνώς η Ελληνική ως η γλώσσα της Καινής Διαθήκης, η γλώσσα των μεγάλων Πατέρων της Χριστιανικής Εκκλησίας και, καθόλου λιγότερο, ως η κατ΄εξοχήν γλώσσα της υμνογραφίας και της εκκλησιαστικής λατρείας (Θείας Λειτουργίας του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Μεγάλου Βασιλείου). Η Ελληνική συνδέεται επίσης με την ελληνική μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης  από τους Εβδομήκοντα για τις ανάγκες των Ιουδαϊκών Κοινοτήτων της Ανατολής που ήταν ελληνόφωνες εκείνη την εποχή." 
"Η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας ακονίστηκε στο μεγάλο "γλωσσικό αμόνι", στον χώρο της χριστιανικής θεολογίας και φιλολογίας, που όλο και περισσότερο εξελίχθηκε σε κύρια έκφραση του βυζαντινού κόσμου, συνοδευόμενη από άλλες μορφές πνευματικής δραστηριότητας παράλληλα με την εκκλησιαστική ποίηση."

Είπε και έγραψε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: "Με τα έργα και τη νομοθεσία των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου επικράτησε η ελληνική γλώσσα ως γλώσσα της κυβέρνησης, των γραμμάτων, του εμπορίου και γενικά όλων των υψηλότερων και ευγενέστερων κοινωνικών σχέσεων". 
"Το Ευαγγέλιο χρειαζόταν γλώσσα ικανή να εξηγήσει  και να αναπτύξει τις υψηλές αλήθειες και τις έννοιες της καινούργιας θρησκείας, γλώσσα τέλεια, έντεχνη και φιλολογική, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς πως θα επιτυγχανόταν η τόσο θαυμαστή επικράτησή της." (Γενικές σκέψεις για τον Ελληνισμό της Ανατολής). 

"Η Α΄Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια ήταν Ελληνική. Όλα τα πρακτικά συντάχθηκαν στα ελληνικά , ιδιαίτερα το άγιο Σύμβολο της Πίστης που ρυθμίστηκε τότε. 
Και πόσο δικαιούμαστε εμείς, που μιλάμε τη γλώσσα του Αλεξάνδρου και του Αθανασίου, να καυχιόμαστε ότι αναπέμπουμε προς τον Ύψιστο την προσευχή εκείνη αναλλοίωτη, απαράλλακτη, με τις ίδιες ακριβώς λέξεις με τις οποίες διατύπωσαν τις πεποιθήσεις τους αυτοί οι μεγάλοι άνδρες της Εκκλησίας και του Έθνους μας ! " (Α΄Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια). Μικρά αποσπάσματα από την ιστορία του Ελληνικού Έθνους του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. 
Είπε και έγραψε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Γίνου ευσπλαγχνικός προς εμέ, Κύριε΄ διότι εάν μεταχειρίζωμαι τας λέξεις αυτάς, δεν το κάνω από απερισκεψίαν, αλλά διότι δεν έχω άλλας καταλληλοτέρας. Δεν περιορίζομαι λοιπόν εις την πτωχικήν έννοιαν των λέξεων, αλλά νοερώς αναβαίνω εις εκείνο το οποίον νοείται δια των λέξεων αυτών". (Περί αρχής, εξουσίας και δόξης).  
Είπε και έγραψε ο Όσιος Σωφρόνιος ( Σαχάρωφ): 
"Οι ΄Ελληνες δια της φιλοσοφίας έφθασαν εις τα υψηλότερα δυνατά όρια αναπτύξεως του ανθρωπίνου πνεύματος και δια της γλώσσης παρουσίασαν την τελειοτέραν δυνατήν μορφήν εκφράσεως του ανθρωπίνου λόγου. Την μορφήν ταύτην της εκφράσεως προσέλαβε και εχρησιμοποίησε κατά Πρόνοιαν Θεού εις την λατρείαν επί δύο χιλιετίας η Εκκλησία του Χριστού.
Η Λειτουργία, ως το κορυφαίον μέσον αναφοράς του ανθρώπου προς τον Θεόν, είναι φυσικόν να έχη ως εκφραστικόν όργανον την κατά το δυνατόν τελειοτέραν γλώσσαν.
Η χρήσις του τελειοτέρου υπάρχοντος γλωσσικού οργάνου  εις τας λατρευτικάς συνάξεις βοηθεί τους πιστούς να διατηρούν την αίσθησιν του Τελείου και συμβάλλει εις την πληρεστέραν δυνατήν κοινωνίαν μετ΄Αυτού.
Η επί τοσούτον χρόνον χρησιμοποιηθείσα και καθαγιασθείσα γλώσσα της Θείας Λειτουργίας, ήτις δύναται να χαρακτηρισθή και ως κατηγόρημα της ορθοδόξου λατρείας, είναι αδύνατον να αντικατασταθή άνευ ουσιώδους βλάβης αυτής ταύτης της λατρείας. 
Δια τους λόγους τούτους είμεθα κατηγορηματικώς πεπεισμένοι ότι είναι αναγκαία η χρήσις της παραδεδομένης Λειτουργικής γλώσσης εν ταις εκκλησιαστικαίς ακολουθίαις΄ ουδόλως υπάρχει ανάγκη αντικαταστάσεως αυτής υπό της γλώσσης της καθ΄ημέραν ζωής, πράγμα όπερ αναποφεύκτως θα καταβιβάση το πνευματικόν επίπεδον και θα προξενήση ούτως ανυπολόγιστον ζημίαν. Είναι άτοποι οι ισχυρισμοί περί του δήθεν ακατανοήτου δια πολλούς συγχρόνους ανθρώπους της παλαιάς εκκλησιαστικής γλώσσης, μάλιστα δε δι΄ανθρώπους εγγραμμάτους και πεπαιδευμένους εισέτι. Δι΄αυτούς η εκμάθησις εντελώς μικρού αριθμού λέξεων, αίτινες δεν είναι εν χρήσει εις την καθ΄ημέραν ζωήν, είναι υπόθεσις ολίγων ωρών." 
Είπε και έγραψε ο Όσιος Πορφύριος:
"Η ελληνική γλώσσα είναι μουσική. Και αυτοί που παλαιά ξέρανε καλά τη γλώσσα, όπως τα έψαλλαν, όπως τα ομιλούσαν, όλα τα νοήματά της ψυχής τους, όπως τα αισθανόταν, τα μετέδιδαν ακριβώς με τους τόνους, τη βαρεία, την οξεία, την περισπωμένη, τη δασεία...
Η ελληνική γλώσσα έχει πολύτιμους θησαυρούς, είναι η γλώσσα που την επλούτισαν οι Έλληνες Πατέρες τόσο ωραία και την ετόρνευσαν΄ έκαναν το κτίσιμό της τόσο τέλεια, σαν να είναι- μια λέξη να πώ- <ισοδομική>.   
Η ελληνική γλώσσα είναι ισοδομική. Τι θα πεί <ισοδομική>; Το ισοδομικόν, όπως εγώ το καταλαβαίνω, έχει σειρά, ομαλότητα, γραμμή. Όλοι οι λίθοι είναι βαλμένοι, όπως πρέπει, όπως και ο Παρθενώνας. Κανείς δεν έχει πιο έξω ή πιό μέσα ή έχει κενό. Έτσι συμβαίνει και με την ισοδομική γλώσσα.
Πώ πώ, τι ωραία γλώσσα!"
Άκουσε την θεία λειτουργία, την εκκλησιαστική υμνογραφία, τον ακάθιστο ύμνο, τους χαιρετισμούς προς την Θεοτόκο και Αειπάρθενο  Παναγία.
Η γλώσσα η ελληνική είναι θεοθέμελη, ισοδομική και διαχρονική.
Είπε και έγραψε ο Άγιος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών:
"Ευχαριστώ τω Θεώ μου πάντων υμών μάλλον γλώσσαις λαλών΄ αλλ΄εν εκκλησία θέλω πέντε λόγους δια του νοός μου λαλήσαι, ίνα και άλλους κατηχήσω ή μυρίους λόγους εν γλώσση".
"Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ή κύμβαλον αλαλάζον." (Α΄Κορινθίους).
Είπε και έγραψε ο Άγιος Απόστολος Ιάκωβος:
"Ει τις εν λόγω ου πταίει, ούτος τέλειος ανήρ, δυνατός χαλιναγωγήσαι και όλον το σώμα."
"Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία... "
Είπε και έγραψε ο Απόστολος Παύλος:
"...αι γυναίκες εν ταις εκκλησίαις σιγάτωσαν΄ ου γαρ επιτέτραπται αυταίς λαλείν...αισχρόν γαρ έστι γυναιξίν εν εκκλησία λαλείν", αποδεκτός και σεβαστός ο λόγος΄ κι΄εγώ εν τη εκκλησία σιγώ, ακούω και υπακούω και ου λαλώ.  
"Απεκρίθησαν οι υπηρέται΄ ουδέποτε με τόση σοφία, δύναμη και χάρη ελάλησεν (εδίδαξεν) άνθρωπος, ως ούτος ο άνθρωπος." (Ιωάν. Ζ΄, 46).    


  

H Ελληνική επανάσταση του 1821 μέσα από τη λογοτεχνία. 
Ο Έλληνας ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος  στην ιστορία του Ελληνικού έθνους  γράφει: 
"εκτός από την επίσημη ιστορία που προσεγγίζει και αναλύει τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821, και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας ξαναζωντανεύουν τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής και το μέχρι θανάτου αγώνα για την ελευθερία. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων ενάντια στον οθωμανικό ζυγό ενέπνευσε συγγραφείς, ποιητές και ζωγράφους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έτσι πολύτιμη πηγή στην προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης μπορούν να αποτελέσουν τα δημοτικά τραγούδια, τα απομνημονεύματα των αγωνιστών και κάθε μορφή δημιουργίας που διασώζει διαχρονικά διδάγματα μέσα σε κείμενα μεγαλύτερης ή μικρότερης λογοτεχνικής αξίας". 
  


     









Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

"Και εκάλεσεν ο Θεός την ξηράν γην, και τα συστήματα των υδάτων εκάλεσε θαλάσσας".

"Και είδεν ο Θεός ότι καλόν." 
"Δεν θέλει να είπη με αυτό η Αγία Γραφή, λέγει ο Μέγας Βασίλειος, ότι εφάνη ευχάριστος εις τον Θεόν η όψις της θαλάσσης. Διότι ο Δημιουργός δεν βλέπει με οφθαλμούς (σωματικούς) τα κάλλη της κτίσεως, αλλά με την άρρητον σοφίαν Του παρατηρεί τα γινόμενα. (ου βλέπει κατά τα φαινόμενα, αλλά κατά τα γινόμενα΄ ου μόνον κατά την ωραιότητα, αλλά και κατά την χρησιμότητα ). Είναι βεβαίως ευχάριστον θέαμα η λευκή θάλασσα, όταν επικρατή εις αυτήν σταθερά γαλήνη΄ όπως επίσης είναι ευχάριστον και όταν από τας λεπτάς αύρας ελαφρώς κυματίζη και παρουσιάζη  εις τους θεατάς απόχρωσιν, που κλίνη προς το προφυρούν  ή γαλανόν΄ όταν δε κτυπά βιαίως την γειτονικήν ξηράν, αλλά τρόπον τινά την κατασπάζεται με ειρηνικούς εναγκαλισμούς. Το καλόν (της θαλάσσης) ως πρός τον Θεόν κρίνεται  σύμφωνα με τον σκοπόν, δια τον οποίον εδημιουργήθη. Πρώτον μεν, ότι το ύδωρ της θαλάσσης είναι η πηγή όλης της περί την γην υγρασίας. 
Εφάνη λοιπόν καλή η θάλασσα εις το Θεόν και δια την υγρασίαν, η οποία διαποτίζει το βάθος της γης.
Καλή,  και διότι ενώ εις αυτήν εκβάλλουν οι ποταμοί και δέχεται εντός αυτής από κάθε μέρος τα ρεύματά των, μένει εν τούτοις μέσα εις τα όριά της.  Καλή, και διότι είναι αιτία και πηγή των εις τον αέρα υδάτων (υδρατμών), θερμαινομένη μεν από τας ακτίνας του ηλίου, αποβάλλουσα δε το λεπτόν ύδωρ δια των ατμών. Τούτο δε αφού ελκυσθή εις τον προς τα άνω τόπον και αφού ψυχρανθή εντελώς, διότι ευρέθη εις υψηλότερον σημείον της από εδάφους αντανακλάσεως των ακτίνων, και συγχρόνως επειδή η σκιά του νέφους επιτείνει την ψύξιν, γίνεται βροχή και καθιστά εύφορον την γην. Και εις αυτά που λέγω, κανείς δεν απιστεί, όταν σκεφθή τους λέβητας (τα καζάνια δηλαδή), κάτωθεν των οποίων υπάρχει φωτιά, και οι οποίοι, ενώ ήσαν γεμάτοι από ύδωρ, πολλάκις έμειναν αδειανοί, διότι όλον το ύδωρ που έβραζε μετεβλήθη εις ατμόν. 
 Αλλά και δι΄άλλον λόγον εφάνη η θάλασσα καλή εις τον Θεόν΄ διότι η θάλασσα περισφίγγει τας νήσους, παρέχουσα δι΄εαυτής ομού και στολισμόν και ασφάλειαν εις αυτάς΄ ακόμη  δε και διότι τας ηπείρους, αι οποίαι ευρίσκονται εις μεγάλην απ΄αλλήλων απόστασιν, τας συνενώνει δι΄εαυτής και παρέχει εις τους ναυτικούς ελευθέραν επικοινωνίαν. Και πόθεν εγώ δύναμαι να ίδω με ακρίβειαν όλον το κάλλος της θαλάσσης, όσον εφάνη εις τους οφθαλμούς του Ποιητού; ".

"Είπεν ο Κύριος τω Ιώβ΄ ...εθέμην δε τη θαλάσση όρια... Είπα δε τη θαλάσση ΄ μέχρι τούτου ελεύση
και ουχ υπερβήση, αλλ΄εν σεαυτή συντριβήσεται σου τα κύματα." (Ιώβ ΛΗ΄, 10,11).

"όριον έθου, ο ου παρελεύσονται, ουδέ επιστρέψουσι καλύψαι την γην"
" ...ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε΄πάντα εν σοφία εποίησας, επληρώθη η γη της κτίσεώς σου.
 Αύτη η θάλασσα η μεγάλη και ευρύχωρος, εκεί ερπετά, ων ουκ έστιν αριθμός, ζώα μικρά μετά μεγάλων΄ εκεί πλοία διαπορεύονται..." (ψαλμός 103).
   








Η αθανασία της ψυχής μαρτυρουμένη εκ της επιστημονικής φύσεως του ανθρώπου.

"Ο άνθρωπος γεννάται εραστής της επιστήμης, εραστής του ειδέναι. Τις ούτος ο έρως προς την επιστήμην; τις ούτος ο πόθος του ειδέναι; τίνος επιποθεί και ζητεί την απόλαυσιν; ιδού τα πάντα προ των οφθαλμών αυτού παρίστανται περιβεβλημένα τον χιτώνα της ωραιότητος και κοσμιότητος΄ πόσον ο άνθρωπος ώφειλε να διατελεί ικανοποιημένος! οποία αφθονία αγαθών!  Ναι, τα πάντα εισί δαψιλώς διακεχυμένα, αλλ΄ο άνθρωπος έτι και έτι επιζητεί, ορέγεται του ειδέναι΄ περίεργος όρεξις.
Η ψυχή επιζητεί την σοφίαν του δημιουργού εν τη δημιουργία, ην ζητεί να προσοικειωθή και εισέλθη εις τα βάθη του δημιουργικού πνεύματος΄ ζητεί να γνωρίση τα πάντα και να περιβάλη εν νω τα πάντα, ζητεί να ομοιωθή προς τον Θεόν".
Περί της αθανασίας της ψυχής του Αγίου Νεκταρίου.
  

"Και είπεν ο Θεός: βλαστησάτω η γη βοτάνην χόρτου.

Μαρίνα Ζηδιανάκη:: " Και είπεν ο Θεός΄ βλαστησάτω η γή βοτάνην χόρτου..." (Γένεσις,κεφ. Α).





















Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Μαρίνα Ζηδιανάκη: Λόγος εις τα εισόδια της υπεραγίας Δεσποίνης ημών ...

Μαρίνα Ζηδιανάκη: Λόγος εις τα εισόδια της υπεραγίας Δεσποίνης ημών ...: " Στην αρχή του κηρύγματός μου θα διαβάσω ένα απόσπασμα από την καθολική επιστολή του αγίου  αποστόλου Ιακώβου: << Θρησκεία κα...

Σε προγενέστερη εποχή το πανεπιστήμιο Αθηνών είχε τόση μεγάλη αίγλη σ όλους τους τομείς (φιλοσοφία, νομική, ρητορική, μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, κ.λ.π.), ώστε να θεωρείται μεταξύ των πρώτων και σπουδαίων πανεπιστημίων του κόσμου.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Δικαίως και ορθώς και απροσωπολήπτως η Δικαιοσύνη κρίνει και αποφασίζει προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου ΄όπου δει επιεικής και όπου δει αυστηρή.


Ο ιερός Χρυσόστομος στην ερμηνεία του 142ου ψαλμού αναφέρει τα εξής:

"Δικαιοσύνην ενταύθα την φιλανθρωπίαν του Θεού λέγει.
παρά μεν γαρ τοις ανθρώποις το δίκαιον αποστέρηται του ελέους, παρά δε τω Θεώ ουχ ούτως, αλλά αναμέμικται τω δικαίω και έλεος, και τοσούτον, ως και αυτήν την δικαιοσύνην φιλανθρωπίαν καλείσθαι".
"Έλεον θέλω και ου θυσίαν", λέγει ο υπεράγιος και πανάγιος, ο υπερτέλειος, υπεράγαθος και πανάγαθος, ο πανοικτίρμων και παντελεήμων, ο πολυέλεος και μακρόθυμος, ο φιλεύσπλαχνος και φιλάνθρωπος Θεός... ο ποιήσας τον ουρανόν και την γην, την θάλασσαν  και πάντα τα εν αυτοίς, ο δυνάμενος σώσαι και απολέσαι.
Δύναται ο Θεός απολέσαι τον κόσμον;  ναι΄ τα πάντα δύναται ο Θεός.
"Ου γαρ ήλθον ίνα κρίνω τον κόσμον, αλλ΄ ίνα σώσω το κόσμον". (Ιωαν. ΙΒ΄, 47).
"Ο Υιός του Θεού ουκ ήλθε ψυχάς ανθρώπων απολέσαι, αλλά σώσαι".  (Λουκά Θ΄, 56).
"Ο Θεός αγάπη εστίν".
     

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

"Γνώθι σαυτόν" συμβουλεύει ο Άγιος Νεκτάριος.

                                        Τα της πίστεως νάματα, κατορθώματα και ιάματα. 



"Γνώθι σαυτόν" μας συμβουλεύει ο Άγιος Νεκτάριος. 
Η επίγνωση του εαυτού μας είναι η πρώτιστη στον άνθρωπο υποχρέωση.
Ο αγνοών εαυτόν αγνοεί και τον Θεό.

Καθώς μελετούσα το υπέροχο συγγραφικό έργο του Αγίου Νεκταρίου ένοιωθα την παρουσία του και τη συντροφιά του, μιλούσε στην ψυχή μου και άγγιζε την καρδιά μου. Τον αγαπώ και τον τιμώ τον Άγιο Νεκτάριο.
"Εθαυμάστωσε ο Κύριος του αγίους Αυτού. " 
 Ο Θεός των αγίων πατέρων ημών, ο ευλογητός και  ενδοξαζόμενος, εν βουλή Αγίων σου, Συ υπάρχεις αληθώς, ο δοξάσας αξίως την μνήμην αυτών. 
     
 
(Η Εξομολόγησις πιστού) του Αγίου Νεκταρίου.

"Θεός εμοί δόξα και πλούτος και καύχημα. Θεός το γλυκύτατον και ήδιστον υπέρ παν πράγμα. Θεός το μελέτημα και εντρύφημα. Θεού πνοής η ψυχή μου δημιούργημα. Θεού πλάσμα το σώμα μου. Θεού ειμί όλως εικών. Θεού θεία χάριτι γένος. Θεόθεν μοι το είναι, το κινείσθαι΄θεόθεν το αναπνέειν, θεόθεν το φθέγγεσθαι έλαβον. Θεώ καθ΄εκάστην το πνεύμα παρατίθημι. Θεώ τας ευχάς μου, όσαι ώραι, προσάγω. Θεώ ζω και δουλεύω και πάρειμι. Θεόν τον μέγαν και ισχυρόν και ζώντα, πάροχον και συλλήπτορα και τελειωτήν των καλών ευμοιρώ. Θεόν επόπτην, ων και νοώ και λέγω και πράττω και πλουτώ. Θεόν κριτήν φοβερόν των εν εμοί πεπραγμένων εκδέχομαι. Θεόν ίλεων και συγγνώμονα έχω. Θεόν μακρόθυμον και πολυέλεον ομολογώ. Θεόν σωτήρα και λυτρωτήν μου και Κύριον ανακηρύττω. Θεόν αρχήν των πάντων γινώσκω. Θεόν δοτήρα των αγαθών οίδα. Θεόν προνοητήν και επόπτην επίσταμαι. Θεόν πάνσοφον και παντογνώστην, τον γινώσκοντα τα τε μέλλοντα και τα παρόντα και τα παρελθόντα επιγινώσκω. Θεόν αγαθόν και άγιον και δίκαιον και αληθινόν υμνώ και δοξάζω και ευλογώ και υπερυψώ. Θεόν φιλάνθρωπον προσκυνώ και λατρεύω. Θεώ πιστεύω. Επί Θεόν ελπίζω και την ελπίδα της σωτηρίας μου ανατίθημι. Θεόν την πηγήν της αγάπης αγαπώ και επιποθώ. Πρός τον Θεόν η ψυχή μου σπένδεται. Πρός τον Θεόν η διάνοιά μου ανυψουμένη επαναπαύεται. Τον Θεόν η καρδία μου επιποθεί. Ένα Θεόν τρισήλιον, την τρισυπόστατον θεότητα, ομολογώ΄ μίαν Θεότητα άναρχον, αϊδιον, απλήν, υπερούσιον, αμέριστον κηρύττω΄ την αυτήν Μονάδα και Τριάδα΄ όλην Μονάδα την αυτήν, και όλην Τριάδα την αυτήν΄ Μονάδα όλην κατ΄ουσίαν την αυτήν, και Τριάδα όλην κατά τας υποστάσεις την αυτήν πιστεύω και ομολογώ΄ διότι μία Θεότης ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα, μία δύναμις, μία σύνταξις, μία προσκύνησις η της ομοουσίου Τριάδος΄ διότι μία και η αυτή φύσις και ουσία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Ταύτα ομολογώ και πιστεύω και κηρύττω και φθέγγομαι." 
   
Εικών ανδρός πνευματικού.

"Πνευματικός ανήρ έστιν ο κατά την αρετήν τέλειος, ο υπερβάς τους της φύσεως νόμους και μηδέν ανθρώπινον φρονών. Πνευματικός ανήρ ο υπό του Πνεύματος αγόμενος και ουκέτι αυτός ζων αλλά έχων ζώντα εν αυτώ τον Χριστόν. Πνευματικός έστιν ο την αίγλην του Αγίου Πνεύματος εισδεξάμενος και παρ΄αυτού τον νουν φωτιζόμενος. Πνευματικούς ο Παύλος προσηγόρευσε τους ένοικον έχοντας το θείον Πνεύμα, τους πνευματικοίς κεκοσμημένους χαρίσμασι και ανωτέρω χωρήσαντας ου μόνον της φύσεως, αλλά και την των λόγων ακολουθίαν δια των λογισμών υπερβεβηκότας. Ο πνευματικός ανακρίνει μεν πάντα, αυτός δε υπ΄ουδενός ανακρίνεται. Ο πνευματικός πάντα οίδεν, ότι νουν Χριστού έχει΄ οίδα και τα ώδε, ότι πρόσκαιρα΄ και τα εκεί, ότι μόνιμα και αθάνατα΄ και τα αυτού, ότι σωτηρίας τεύξεται΄και τα των απίστων, ότι κολασθήσονται.
Ο πνευματικός έχει γνώσιν της αληθείας, διότι λαβών παρά Θεού πνεύμα γνώσεως προς το δύνασθαι ωφελείν τους εντυχάνοντας αυτώ, ωφελεί τους μεν τη παρακολουθήσει του παραδείγματος, τους δε τη εξομοιώσει προτρεπόμενος, τους δε και προστάξει παιδεύων και διδάσκων. Ο πνευματικός πρώτον γινώσκει αυτός τα πνευματικά, δεύτερον επιτελεί ακριβώς και τρίτον δύναται θεοπρεπώς να παραδώση τα παρά τη αληθεία κεκρυμμένα. Ο πνευματικός ανήρ έχει παρρησίαν προς τον Θεόν και ο αν αιτήσεται παρ΄αυτού λαμβάνει. Ο πνευματικός εγένετο καθ΄ομοίωσιν Θεού."

 Περί αγιωσύνης.
"Αγιωσύνη! θεία προσηγορία, θεία ενέργεια΄ το όνομά σου δηλοί τον υπό του Θεού ηγιασμένον, τον σώφρονα και καθαρόν, τον παντός ρύπου και παντός πάθους ελεύθερον. Αγιωσύνη, υψηλή κλίσις, τελειότητος δηλωτική, αρετής απάσης σημαντική....
Εν Αθήναις εν τη Ριζαρείω Σχολή τη ενάτη Σεπτεμβρίου 1904.
Ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως Νεκτάριος.

"Το πνεύμα δεν είναι ύλη, δεν είναι έκκρισις εγκεφάλου, αλλά ιδιαίτερον δημιούργημα του Θεού τελεσθέν, όπως εικονίζη επί γης την εικόνα του δημιουργού και ζη αιωνίως εν τω κόσμω των πνευμάτων. Ναι, ο άνθρωπος επλάσθη δια την αθανασίαν. Ο άνθρωπος δεν επλάσθη, ίνα χαθή, αλλ΄ ίνα γίνη κοινωνός της του Θεου αγαθότητος και μακαριότητος. Ο άνθρωπος έχει ψυχήν αθάνατον. "
Εν Αθήναις τη 23 Αυγούστου 1901.
Προς Θεόν ευχέτης
Ο Πενταπόλεως Νεκτάριος.
Απόσπασμα από το συγγραφικό έργο "Μελέτη περί της αθανασίας της ψυχής και περί των ιερών μνημοσύνων" του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.


"ΩΔΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΝ ΜΑΡΙΑΝ.

                   Ωδή πρώτη.
 Ανυμνών μεγαλύνω Σε άχραντε 
 την το γένος υμών μεγαλύνασαν.
 Δυσωπών δυσωπώ Σε Πανύμνητε,
 την αεί τον υιόν δυσωπήσασαν.

Ευλογών μακαρίζω Σε, Δέσποινα,
ην πιστών γενεαί μακαρίζουσιν.
Αναμέλπω την χάριν σου, Άνασσα,
ην αγγέλων χοροί μεγαλύνουσιν.

Αδιάφθορε νύμφη ανύμφευτε,
ικετεύω, τον νουν μου χαρίτωσον.
Απειρόγαμε κόρη ακήρατε,
δυσωπώ Σε τας κόρας μου φώτισον.

Θεομήτορ Μαρία θεόνυμφε, 
τας οδούς μου κατεύθυνον, δέομαι.
Μητροπάρθενε, Δέσποινα άσπιλε,
κινδυνεύοντα Συ διαφύλαττε.


Από το Θεοτοκάριο του Αγίου Νεκταρίου.