Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

"Kαι καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως." Λουκά, ΣΤ΄,31.

"O Θεός ημών Αγάπη εστί". Ιωάννου Α΄.
"Γίνεσθε ουν οικτίρμονες, καθώς και ο Πατήρ υμών οικτίρμων εστί".
"Οικτίρμων και ελεήμων ο Κύριος, μακρόθυμος και πολυέλεος..." (ΡΒ΄ψαλμός Δαυϊδ).
O μακρόθυμος είναι μεγαλόψυχος και φιλεύσπλαχνος, υπομονετικός και καρτερικός, επιεικής και συγχωρητικός, ελεήμων, φιλόθεος, φιλάνθρωπος και αφιλάργυρος, ανεξίκακος και αμνησίκακος, ταπεινός, πράος και ιλαρός, συμπονετικός, αγαπά πάντας, ελεεί τους πταίοντας και οικτίρει τους αμαρτάνοντας΄ αφίησι τα χρέη και τα οφειλήματα των άλλων, ανέχεται και υπομένει τα ανθρώπινα λάθη, τας αδυναμίας και τας αδικίας των άλλων, είναι εγκρατής και ευπρεπής, δεν οργίζεται, (οργή γαρ ανδρός δικαιοσύνην Θεού ου κατεργάζεται), δεν αντιδικεί, δεν χειροδικεί και δεν ασχημονεί, κυριαρχεί του θυμού και της οργής, κατευνάζει τας ορμάς της καρδίας του, των ακόρεστων και αλόγων επιθυμιών και παθών του.
Μακάριος ο μακρόθυμος.
"Εκείνος που αγαπάει έχει μακροθυμία, έχει και καλοσύνη' εκείνος που αγαπάει δε ζηλοφθονεί΄ εκείνος που αγαπάει  δεν είναι εγωϊστής, δεν αλαζονεύεται, δεν κομπάζει, δεν υπερηφανεύεται΄  είναι ευπρεπής, δεν είναι οξύθυμος, δεν ασχημονεί, δεν λογίζεται το κακό, ξεχνάει το κακό που του έχουν κάνει...πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει πάντα υπομένει". ( Α΄ Κορ. ΙΓ΄, 4-13.επιστολή Απστ. Παύλου). 
"ανέλεος η κρίσις τω μη ποιήσαντι έλεος".
"Η βασιλεία των ουρανών μοιάζει μ΄ένα βασιλιά, που θέλησε να του αποδώσουν λογαριασμό οι δούλοι του. Μόλις άρχισε να κάνει το λογαριασμό, του φέρανε κάποιον που όφειλε δέκα χιλιάδες τάλαντα. Επειδή δεν μπορούσε να τα επιστρέψει, ο κύριός του διέταξε να πουλήσουν τον ίδιο, τη γυναίκα του, τα παιδιά του κι΄όλα τα υπάρχοντα του και να του δώσουν το ποσό από την πώληση. 
Ο δούλος τότε έπεσε στα πόδια του, τον προσκυνούσε κι έλεγε: δείξε μου μακροθυμία και θα σου δώσω όλα τα χρέη μου πίσω. Τον λυπήθηκε λοιπόν ο κυριός του εκείνον τον δούλο και τον άφησε να φύγει΄ του χάρισε μάλιστα και το χρέος.
Βγαίνοντας έξω ο ίδιος δούλος, βρήκε έναν από τους συνδούλους του, που του όφειλε μόνο εκατό δηνάρια΄ τον έπιασε και τον έσφιγγε να τον πνίξει λέγοντάς του: <<εξόφλησέ μου αυτά που μου χρωστάς>>.Ο σύνδουλός του τότε έπεσε στα πόδια του και τον παρακαλούσε: δείξε μου μακροθυμία, και θα σου τα ξεπληρώσω. Εκείνος όμως δε δεχόταν, αλλά πήγε και τον έβαλε στη φυλακή, ώσπου να ξεπληρώσει ό,τι του χρωστούσε. Όταν το είδαν αυτό οι σύνδουλοι του, λυπήθηκαν πάρα πολύ, και πήγαν και διηγήθηκαν στον κύριό τους όλα όσα έγιναν. Τότε ο κύριος τον κάλεσε και του λέει: κακέ δούλε, σου χάρισα όλο εκείνο το χρέος, επειδή με παρακάλεσες΄ δεν έπρεπε κι΄εσύ να σπλαχνιστείς τον σύνδουλό σου, όπως κι΄εγώ σπλαχνίστηκα εσένα;  
Και οργισθείς τον παρέδωσε στους βασανιστές, ώσπου να ξεπληρώσει όσα του χρωστούσε.
Έτσι θα κάνει και σ΄εσάς, ο ουράνιος Πατέρας μου, είπεν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, αν ο καθένας σας δε συγχωρεί τα παραπτώματα του αδελφού του μ΄όλη του την καρδιά". (Ματθ. ΙΗ΄, 23-25).
"Εάν δε μη αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, ουδέ ο Πατήρ υμών αφήσει τα παραπτώματα υμών". (Ματθ. ΣΤ΄ 15).
Τα παραπτώματα  που βλέπω στους άλλους ανθρώπους τα έχω και εγώ΄  εάν εγώ ο άνθρωπος ο αμαρτωλός  παρακαλώ τον μόνον αναμάρτητο και αγαθό, φιλεύσπλαχνο και  φιλάνθρωπο Θεό να δώσει άφεσιν των πολλών μου αμαρτιών και να με συγχωρήσει, πως να μη συγχωρώ τα λίγα παραπτώματα των αδελφών;
"Εμοί η δικαία κρίσις, εγώ ανταποδώσω, λέγει Κύριος".
"Ο Πατήρ ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ".
"Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς....άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών...΄  (Ματθ. ΣΤ΄).
"Ο δε Ιησούς έλεγε΄ Πάτερ, άφες αυτοίς΄ ου γαρ οίδασι τι ποιούσι". (Λουκά, ΚΓ΄, 34).










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου